DECIZIE SOC. Patriarhia vrea un CATALOG al tuturor moastelor din lacasurile de cult din Romania

Editor: Alina Dirdala Autor: A.D.
Actualizat: 11 oct 2020, 18:50

Romania e tara tuturor moastelor. Sunt atat de multe, incat pana si biserica le-a pierdut numarul!

Tocmai de aceea a inceput centralizarea tuturor osemintelor pastratei n lacasurile de cult, din intreaga tara. Datele vor fi publicate intr- un catalog, pe care enoriasii il vor putea cumpara si consulta. In Romania, nu exista biserica in care sa nu gasesti cel putin o racla cu moaste intregi sau macar mici parrticele din osemintele sfintilor despre care se crede ca fac minuni.

Oamenii se inchina la ele cu speranta ca vor gasi vindecarea bolilor sau rezolvarea la problemele lumesti.

Nimeni nu se intreaba, insa, la ce se inchina de fapt si ce se ascunde in cutiile argintate. Biserica Ortodoxa Romana nu poate spune cu exactitate numarul osemintelor sfinte prezente in lacasurile de cult. Insa, daca ar fi sa consultam site-urile crestin-ortodoxe, aflam ca exista nu mai putin de 700 de moaste, adapostite in peste 250 de biserici si manastiri.

Avem moaste fara numar, asa ca Patriarhia a decis- e vremea sa tina o evidenta clara a tuturor osemintelor sfinte din Romania, intr-un catalog special.

Brosura ar trebui sa fie gata pana la sfarsitul anului. Calin Gavrilas, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Tomisului srie mi multe despre acest catalog al maostelor:

La solicitarea Patriarhiei Romane am inceput strangerea de date cu referire la raclele si sfintele moaste din judetul nostru. Pana in momentul de fata, colegii mei au inventariat 15 biserici. (…) Undeva, pana in luna mai trebuie transmise toate datele la Patriarhia Romana.

##VIDEO105325##

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Decizia bisericii vine dupa ce in mai multe manastiri au fost descoperite moaste false. In Tulcea, spre exemplu, oamenii s-au inchinat vreme buna la niste oseminte care s-au dovedit a fi in final, nimic altceva decat oase de porc.

Altfel spus, credinciosii vor fi nevoiti ca inainte de a se inchina la moaste sa consulte catalogul.

Preotii spun ca osemintele sunt considerate sfinte moaste numai daca langa mormantul in care au fost gasite exista inscriptii care sa ateste minunile pe care raposatul sa le fi infaptuit in cursul vietii.

Mai mult, ramasitele odata descoperite, trebuie sa nu fie degradate si sa nu emane un miros urat. Regulile bisericesti spun ca moastele trebuie sa fie insotite cel putin de un certificat de autenticitate, emis de un antropolog si un act de donatie.


/www/cdn.knd.ro/media/521/2862/35039/16751566/1/media-139445822473733300.jpg

 

 

 

Taguri: