Nu primesc asistenta medicala, nu au dreptul la educatie si nici nu pot munci pentru un colt de paine! E si cazul lui Daniel. De aproape 30 de ani, Daniel traieste, dar nu exista in acte. Nu are certificat de nastere, nu are buletin, nu voteaza si nu are nimic pe numele lui. Pe cei doi copii, i-a trecut pe numele sotiei si munceste cu ziua, la negru, pe unde apuca!
In fiecare clipa, Daniel se roaga sa primeasca sansa la o viata mai buna.
Asa a ajuns sa traiasca intr-o baraca, la marginea Bucurestiului. Abia are ce sa le puna copiilor pe masa: „ La locurile de munca, pe unde am fost sa ma angajez, sa-mi caut ceva de munca, mi s-a cerut buletin. Asta m-a marcat cel mai mult! ”.
Dar nu a renuntat la lupta. Traieste pentru copiii lui si, inexistent pentru societate, cum este, vrea sa le asigure un viitor mai bun.
Nu e singurul roman pe care trebuie sa-l credem pe cuvant atunci cand ne spune ce varsta are si ce nume poarta. In acelasi cartier bucurestean, la cateva strazi distanta, am gasit-o pe Maria. E mama a doi copii si sotia unui roman fara acte.Locuiesc intr-o camara in care ploua si manaca doar atunci cand sotul are de munca: „ Munceste pe unde e chemat, pe la vecini, pe aici, prin tot cartierul, merge cu ziua! Macar el era baza, daca eu, ca femeie, nu pot sa ma angajez. Daca el avea actele, poate el, ca barbat, putea sa lucreze, prin constructii, prin… A lucrat ca zilier, nici banii nu i-a luat. Pur si simplu, l-a tinut cat l-a tinut, nu i-a dat nici banii pe cat a muncit! ”
Ca ei, sunt multi in tara noastra! Cat de multi?! „ Este imposbil de estimat numarul persoanelor fara acte de identitate, pentru ca ele nu exista!".
##VIDEO105511##
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
De exemplu, in 2002, o asociatie non-profit a reusit sa obtina peste 2.000 de certificate de nastere si buletine.
Asta numai in Capitala! O alta statistica, de prin 1992, arata ca in Bucuresti erau peste 20 000 de oameni fara acte. In localitatea Valea Seaca, din Judetul Bacau, sunt 15 oameni fara acte. Ionela e unul dintre ei. Nu stie ce varsta are si nici de nume nu e prea sigura: „ Am auzit de la unchiul meu, ca ma cheama Ciobanu Ionela ”.Iar cei patru copii pe care ii are sunt la fel, fara identitate si poate fara viitor: „ Cresc si copiii mei, la randul lor, ca mine. Daca eu mor cine ma ingroapa? Nu ma ingroapa nimeni ca sunt afara din sat. E foarte greu. Ma intreaba copiii: "Mama, dar nu am si eu certificat ca sa ma duc la scoala? Nu, mama, nu ai! ”.
„ Mai peste tot e aceeasi situatie ”, afirma insusi primarul din Valea Seaca. „ Mare parte din cei care se afla in situatia aceasta nu s-au dus la timp sa declare nasterile, nu si-au facut actele necesare ” Ce e de facut? Poate cineva sa faca ceva pentru acesti oameni, care respira, dar nu exista?
Pentru romanii fara identitate, sansa la o existenta normala exista,insa, nu doar ca necesita bani, dar si timp si implicare din partea autoritatilor locale. „ Guvernul sa-si dea seama de problema si sa investeasca cu cap! Ce inseamna asta?! Inseamna cartografiere, inseamna sa plece de la nivel local, spre central ”, afirma sociologii.