Pe hartie o oras, in realitate e un sat in toata regula

Editor: Bogdan Mihai Autor: B.M.
Actualizat: 11 oct 2020, 10:55

Pe hartie par sa aiba de toate: strazi asfaltate, apa la robinet, canalizare, spital, ba chiar si sali de spectacol!

In realitate, insa, multe dintre orasele aparute in ultimii ani seamana mai degraba a sate in toata regula! La intrarea in localitate, scrie frumos pe tabla albastra: "Bine ati venit in orasul Cazanesti!". Ca urmare, te asptepti ca in urbea prin care trece drumul European 60 sa gasesti de toate: strazi asfaltate, spital, sali de spectacol, cluburi si poate chiar si o terasa unde sa-ti bei cafeaua. Ca doar esti la oras! Dar, iluziile iti sunt repede spulberate!

Cand vedeti imaginile, cel mai probabil credeti ca suntem pe o ulita intr-un sat.

Ei bine, nu, suntem pe o strada principala din orasul Cazanesti, unde ne putem deplasa doar cu calul si caruta.

Ce strazi asfaltate? Ce canalizare? Pe ulita plina de pamant si piatra, orasenii din Cazanesti umbla numai in gumari, ca pantofii se strica repede!
De zece ani, Cazanestiul a devenit oras. Dar nimic nu s-a schimbat in viata oamenilor. Tot ca la tara se simt. Pana si batranele, care isi duc traiul sapand in gradina, stiu ca nu asa ar trebui sa arate un oras: "nici discoteca la copii nu mai da, copilasii nostri pleaca prin Ciochina", spune
una dintre ele.

Ceva s-a schimbat, insa, in viata noilor oraseni! Taxele si impozitele! Scrie in acte ca stai la oras, atunci e musai ca impozitul sa fie pe masura! Si daca asfaltul nu prea le-a trecut pragul orasului in atata amar de vreme, ce sa mai vorbim despre canalizare si toalete in casa, lucruri normale pentru orice oras?!

Nici macar numarul de locuitori nu mai este cel necesar pentru ca o localitate sa fie declarata oras.
In Cazanesti mai traiesc aproape 3.600 de suflete, cu mult sub minimul de 5.000 de locuitori pe care-l cere legea pentru ca o comuna sa fie declarata oras. Am vrut sa aflam opinia primarului de oras despre toate aceste realitati, dar  nu l-am gasit la munca. Era plecat cu treaba la Slobozia, la oras!

Intr-un final, l-am gasit pe primar, la telefon. Ne-a dat cateva informatii despre orasul pe care il conduce: "In urma recensamantului, in orasul Cazanesti sunt 3700 de locuitori.
Avem 2 strazi asfaltate, deci ar trebui sa avem toate strazile asfaltate. Nu avem spital si speram ca la finalul lui 2014-2015 sa avem si executie la canalizare".

Si atunci apare intrebarea locuitorilor: "Cum va explicati ca a fost declarat oras?". Primarul raspunde: "Eram sigur ca imi puneti aceasta intrebare… Nu, nu raspund la aceasta intrebare.(…) Ma abtin!".

Oamenii se gandesc acum daca nu cumva ar fi mai bine ca orasul lor sa redevina comuna, ca doar numele a mai ramas de Cazanestiul lor.
Dar pentru asta ar trebui organizat un referendum local. Si nu este singurul oras din tara care arata ca un sat, dar in acte este oras.
##VIDEO106145##

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.