Se vand cu ziua, pentru cativa lei! Munca la negru, loterie cu propria viata

Editor: Bogdan Mihai Autor: B.M.
Actualizat: 11 oct 2020, 09:45

Cu ziua, pe unde apuca! Asa muncesc multi romani. Chiar daca e ilegal, oamenii spun ca nu au de ales. E singura lor sansa ca sa castige o bucata de paine.

Asta atunci cand au noroc si primesc ceva de facut. In Romania, pana si pe piata neagra, concurenta este acerba. Urmariti un material filmat cu o camera ascunsa.

Zeci de oameni se strang, in fiecare zi, dis de dimineata, in Centrul Capitalei. Nu la cumparaturi, insa. Este un loc pe care il stiu toti zilierii din Bucuresti si de prin imprejurimi. Oamenii vin aici pentru a castiga o paine.

Nu au calificari, asa ca se multumesc cu putin.

Oferta este mare, cererea mica. Asa ca exista o procedura bine stabilita. Cei care vor sa munceasca ilegal  stau pe trotar si asteapta sa vina un angajator de ocazie. Niciodata nu stiu exact la ce ora va veni si nici de cati oameni are nevoie. Dar, sunt rabdatori si spera sa fie ei cei alesi.

In functie de "meserie" se face  plata! Totul se negocieza.
E ca la targ, unul uman. Daca nu stii preturile, risti sa iesi in pierdere. Dupa aproape o ora de asteptare si-a facut aparitia un individ. A strigat trei nume si apoi, dus a fost. Totul s-a intamplat in mare graba, chiar sub ochii politistilor. A lasat in urma mai bine de 30 de oameni. In fiecare zi se intampla la fel.

Barbatii, insa, nu au plecat. Stiu ca oricand poate sa vina altcineva si, daca au noroc, se pot intoarce acasa cu ceva bani.
Dupa doua ore de asteptare am parasit si noi locul. Ne-am incercat norocul in Centrul Vechi.

Se apropie vara, asa ca patronii au nevoie de chelneri, picoli, barmani. Daca pe santier se lucreaza fara niciun act, aici exista un contract! In unele cazuri, insa, acel contract este facut dupa bunul plac al patronului: "Mai intai, suntem si noi la inceput, o sa te puna cu patru ore si apoi cu opt.
Nu stiu cum, dar vorbesti cu sotia!".

In ceea ce priveste munca la negru, legea e clara:

"(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:

e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;

f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000
lei" (Codul muncii, Art. 260).

Lege exista si este aplicata, dar nu prea ajunge pe la coltul strazii, fie ea si din centrul capitalei. Numarul persoanelor care muncesc la negru ramane constant de la un an la altul, spun autoritatile.

Conform datelor oficiale, pe care le-am primit astazi de la Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti, in primele zece luni ale anului trecut, au fost depistati peste 14 mii de romani care munceau ilegal.

##VIDEO106309##

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

 

Taguri: