Veste mare pentru toti rromii, direct de la Palatul Regal din Sibiu!

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 27 feb 2017, 02:12

Dorin Cioaba pune piciorul in prag si anunta ca oricine va nesocoti porunca risca pedepse fara precedent. Oare despre ce-o fi vorba?

O fetita de doar opt ani din Vaslui a fost vanduta ca sa fie mireasa! O traditie rroma fireasca pentru ei, nefireasca pentru noi. Dupa nenumarate scandaluri in comunitate, staborul a luat o masura fara precedent: „Am hotarat ca toate casatoriile sa se faca la 16 ani(n.r. varsta minima), cu acordul autoritatilor! Sa se ia o dispensa din partea autoritatilor, sa putem merge si la cununia oficiala, la primarie”.

Pentru ca decizia staborului sa fie respectata, ca la carte, in fiecare judet, vor exista comisii speciale care vor reclama autoritatilor astfel de cazuri.

„Vom deveni noi cei care reclamam aceste cazuri, nu mai vrem sa fim complici cu cei care fac astfel de lucruri.(…) De la 13 ani au ajuns la 8 ani, la 9 ani… O sa ajungem sa casatorim pana la urma si bebelusii.

E un lucru foarte grav!”
, afirma Cioaba. Si petrecerile de logodna vor fi supravegheate, cu mare atentie, de comisiile speciale.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

„Daca vor sa-si dea zestre la fete este altceva, dar nu cumparare a miresei, nu vanzare a baiatului.”, a adaugat Cioaba. Cei care nu se vor supune, risca sanctiunile comunitatii, dar si rigorile legii, avertizeaza Cioaba.

Traficul de minori se pedepseste cu pana la 25 de ani inchisoare: „excluderea din comunitate este o sanctiune foarte dura in sensul ca familia respectiva nu-si va mai putea casatori copiii cu membri importanti din comunitate. Nu mai sunt invitati la evenimente, sunt practic izolati.” Ramane de vazut daca toti rromii vor accepta noile reguli si daca le vor respecta.