Tu stii cati ani are luna? Iata calculele planetologilor

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 10 oct 2020, 19:25

Luna s-a nascut atunci cand Terra, ea insasi abia formata, a suportat o coliziune masiva cu o alta planeta de marimea lui Marte.

O echipa internationala de planetologi considera ca Luna s-a format la 95 de milioane de ani dupa aparitia Sistemului Solar, pe baza unui nou "ceas", descris in revista Nature.Fragmentele rezultate in urma coliziunii s-au reacumulat si au format astfel Luna. Impactul a provocat, de asemenea, demararea ultimei etape de formare a nucleului Terrei.

Mai multe date au fost propuse in trecut pentru acest eveniment, pe baza masuratorilor cu izotopi radioactivi: unele sugereaza ca el s-ar fi produs cu doar 30 de milioane de ani dupa nasterea Sistemului Solar, altele il situeaza mai tarziu, cu 50 milioane de ani sau

100 milioane de ani dupa nasterea Sistemului Solar.

O echipa de planetologi francezi, germani si americani, coordonata de Seth Jacobson si Alessandro Morbidelli de la Observatorul Coastei de Azur din Nisa, au utilizat o alta metoda pentru a incerca sa determine varsta Lunii, bazata pe simularile digitale si pe compozitia chimica a mantalei Terrei.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

 

Taguri: