31 martie 1901. Un cutremur de 7.2 grade pe scara Richter, produs in Marea Neagra, a provocat un val seismic de 4 metri ce a lovit litoralul romanesc si cel bulgaresc.
31 de ani mai tarziu, 10 noiembrie 1940, ora 3:39. Romania avea parte de cel mai mare cutremur din istoria noastra contemporana, de o magnitudine de 7.4 grade pe scara Richter, cu epicentrul in zona Vrancei, la o adancime de 133 de kilometri.
Efectele lui au fost devastatoare, mai ales in centrul si sudul Moldovei, dar si in Muntenia, iar numarul victimelor a fost estimat la 1.000 de morti si 4.000 de raniti. Cifrele exacte nu se cunosc, fiind cenzurate in timpul razboiului. Cutremurul s-a simtit si in Bucuresti, unde au existat peste 300 de morti, majoritatea la prabusirea blocului Carlton, structura cu 12 etaje din beton armat, foarte moderna la acea vreme.
Anul 1940 s-a caracterizat insa printr-o activitate seismica foarte ridicata in Vrancea. Inaintea celui din noiembrie, pe parcursul intregului an, s-au produs mai multe cutremure care, conform cataloagelor, au avut magnitudini de aproximativ 5 grade pe scara Richter si au avut loc la adancimi mari, de 130- 160 de kilometri. Va suna cunoscut?
37 de ani mai tarziu: 4 martie, ora 21:22. Un cutremur cu o magnitudine de 7.2 grade pe scara Richter si o durata de circa 56 de secunde inspaimanta romanii. Epicentrul cutremurului a fost localizat in zona Vrancea, cea mai activa zona seismica din tara, la o adancime de circa 100 de kilometri.
Dar unda de soc a fost atat de puternica incat s-a simtit aproape in toti Balcanii. La nivelul intregii tari au fost circa 11.300 de raniti si aproximativ 35.000 de locuinte s-au prabusit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la Bucuresti, unde aproape 1.500 de oameni si-au pierdut viata.
Multi au uitat, insa cu doar cateva luni inainte, adica la sfarsitul anului 1976, o serie de cutremure de mica intensitate zguduiau Romania. Din nou, va suna cunoscut? Dintre ele, cel mai mare s-a inregistrat pe 1 octombrie, 6 grade pe scara Richter.
Daca pentru Romania ar exista un tipar al cutremurelor de peste 7 grade pe scara Richter, acesta ar arata cam asa: precede mai multe cutremure de intensitate medie intr-un interval
##VIDEO108414##
Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei