Masa de Pasti: Ce TREBUIE si ce NU TREBUIE sa mancam! Vezi ce recomanda medicii

Editor: Bogdan Mihai Autor: B.M.
Actualizat: 27 feb 2017, 02:32

Masa de Pasti trebuie sa contina ce putem manca zilnic, nu sa fie un ospat stropit continuu cu bautura, iar ouale, ciorba, friptura de miel si cozonacul nu trebuie mancate toate gramada, pentru ca sunt bombe calorice si ar putea transforma totul in suferinta, spune medicul Simona Tivadar.

"Masa de Pasti trebuie sa fie cumpatata. Imbelsugare nu inseama multe alimente. Oamenii sa inceteze sa umple cosurile la supermarket. Sa nu se mai cumpere multa mancare, care apoi se arunca sau se mananca inutil, ii imbolnaveste si ii ingrasa. Ar trebui facuta lista de cumparaturi, iar tot ceea ce mananci in tot restul anului si nu are legatura cu Pastile trebuie sa fie sters de pe lista", a declarat Simona Tivadar, medic primar diabet si boli de nutritie.



Potrivit medicului, pe masa de Pasti nu au ce sa caute alunele, migdalele, covrigeii, nici macar salata de boeuf, pentru ca oricum produsele traditionale sunt foarte calorice.

"Oricum produsele netraditionale sunt foarte calorice, ceea ce reprezinta o problema legata de ingrasare. Alimentele nu trebuie mancate toate gramada. Nu trebuie sa manaci cateva oua, mezeluri, ciorba de miel, friptura de miel si cozonac la aceeasi masa. Ia-le mai omeneste.
Mananca o felie de cozonac cu lapte dimineata, un ou si un pic de drob. De fapt, masa de Pasti ar trebui sa contina exact ceea ce tu ai putea manca zilnic. Masa nu trebuie sa fie un ospat, un ospat stropit continuu cu bautura", a adaugat Simona Tivadar.

Specialistul in diabet si boli de nutritie a explicat cum ar trebui alcatuita masa de Pasti.

"Trebuie spus neaparat- carnea de miel este indigesta.
Drob cu ou, friptura de miel, ou vopsit sunt deja foarte mult, sunt o bomba calorica. Asadar, trebuie sa mancam din fiecare produs portii foarte mici si salata foarte mare. Mananca jumatate de felie drob cu un ou si multe legume, apoi, friptura cu multa salata, fara piure, mai bine spanac. Trebuie sa corelez cantitatea de glucide si de lipide cu ceea ce voi face in continuare in acea zi.
De fapt, ceea ce face o masa indigesta, greu de digerat sau care iti da colica biliara, sunt grasimile din mancare. Asa ca trebuie sa fim cu ochii pe grasimea din mancare, din galbenusul de ou, uleiul pe care l-am folosit, grasimea din oaie, din drob, maioneza. Aici ar putea fi pieptanata o masa sa fie placuta si dietetica. Daca mananci mult, urmatoarele sapte-opt ore organismul nu mai poate digera nimic, or asta nu este un lucru bun.
Organismul uman nu poate functiona asa. Trebuie sa mananci ceea ce tu poti digera in urmatoarele patru-cinci ore. Pentru cei care au deja unele probleme de sanatate, poate fi consumata carne de ied, de curcan sau mai bine peste", a spus medicul.

In ce priveste desertul, Tivadar a spus ca cea mai usoara este pasca, iar torturile si prajiturile cu crema ar trebui sa lipseasca de pe masa de Pasti.


Medicul a atentionat ca cei care vor sa manance dublu sau triplu fata de ce ar manca in mod obisnuit trebuie sa aiba in casa colebil sau triferment.

"Daca stau pe scaun si mananca cinci ore continuu, nu au ce face cu grasimea acumulata. Daca dupa masa vor cosi sau vor alerga, atunci pot manca mai mult. Altfel, grasimea acumulata va crea probleme", a adaugat medicul.

Sursa: Mediafax.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta