SOCANT. Risc de alte INUNDATII in zonele deja lovite de furia apelor

Editor: Alina Dirdala Autor: A.D.
Actualizat: 27 mar 2017, 19:06

O noua avertizare meteo a fost emisa pentru zonele deja lovite de puhoaie. Opt rauri din sudul tarii vor fi sub cod portocaliu de inundatii.

Nu sunt primele si, cu siguranta, nici ultimele viituri! Întrebarea este: am învatat ceva din nenorocirile prin care am trecut? Noi va aratam ce s-a schimbat în zonele lovite de ape în anii precedenti, concluziile le trageti dummneavoastra.

Alba-neagra cu riscurile! Exact ca intr un joc de noroc. In ultimii ani, autoritatile ne-au lasat la mana norocului. Nu ploua, minunat. Ploua? S-ar putea sa fie rost de inundatii.Credeti

ca exageram? Nici vorba. In fiecare an, jucam, orbeste, un joc de noroc cu natura.

Sa luam, de exemplu, malul raului Prahova. Hidrologii au emis, nu demult- cod rosu de inundatii pentru acest curs de apa. Prima problema: defrisarile! Perdelele de copaci au disparut in multe zone, iar malurile apei sunt macinate si dispar tot mai mult, an de an. A doua problema: diguri prea putine. In multe cazuri, digurile sunt o solutie salvatoare.La

mai putin o suta de metri de malul care este inghitit de ape se afla primele case si anexe gospodaresti. Un dig ar rezolva problema. Dar, cine sa-l ridice?

Ne-am mutat pe raul Ialomita, un alt curs de apa marcat cu rosu de hidrologi. Unde vedem clar care este a treia problema: deseurile. Pe marginea apei s-a format o veritabila groapa de gunoi. Aceeasi situatie si pe marginea raului Prahova.

Gunoaiele, adunate de apa involburata pot bloca podurile si podetele. Uite asa, apa va iesi din matca.

##VIDEO110175##

Autoritatile au facut, totusi, ceva. Dupa o munca titanica, cei de la Apele Romane au intocmit hartile de hazard si risc de inundatii. Au costat peste 47 de milioane de euro. Nu e o gluma. E adevarat, sunt bani europeni, dar si aceasta investitie are o ironie suta la suta romaneasca.

Cateva zone din Teleorman, lovite napraznic de urgia apelor, erau marcate pe aceste harti cu risc zero de inundatii. Culmea, riscul zero s-a tradus in realitatea de pe teren intr-un adevarat prapad.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

La solicitarea Stirilor Kanal D, cei de la Apele Romane promis ca vor gasi au o explicatie pentru aceasta situatie aberanta.Totusi,

pana in acest moment, nu am primit niciun raspusn oficial, nici la solicitarile noastre telefonice si nici la cele prin e-mail.

Gospodarirea apelor pare un termen aplicat doar in epoca de aur. Se vede asta si la Galati, alta zona greu incercata de inundatii. Siretul a facut prapad in anii trecuti. A patra problema: colmatarea apelor. Daca toate aceste probleme nu-si gasesc rezolvarea, inundatiile se vor repeta. Din ce in ce mai des si probabil, mult mai violent.

Doar stam la mana naturii!

 

 

 

Taguri: