Mamaliga, SANATATE la ceaun! Iata ce beneficii are pentru organismul nostru

Editor: Bogdan Mihai Autor: B.M.
Actualizat: 27 mar 2017, 19:07

Specialistii confirma ceea ce stramosii nostri stiau, se pare, de mult. Mamaliga noastra cea de toate zilele e mult mai sanatoasa decat painea. Contine de patru ori mai putine calorii si este bogata în fibre alimentare.

Aliment de baza pe masa romanilor, mamaliga a devenit de-a lungul timpului un reper gastronomic. Fie ca e mancata pe camp la tara,  la nunta sau  intr-un restaurant de lux fiertura e nelipsita din meniu. Gustoasa si nepretentioasa, mamaliga poate fi considerata adevarat medicament naturist pentru organism.

Pentru a transforma mamaliga intr-un aliment sanatos trebuie sa folosit malai integral, bogat in tarate. Si, daca vreti sa contina si putine calorii, trebuie sa fie cat mai moale.



Specialistii in gastronomie recomanda mamaliga in detrimentul painii. Daca produsele de panificatie sunt bogate in E-uri, mamaliga este naturala si se poate prepara, cu usurinta, acasa.

Nutritionistii spun ca mamaliga este sanatate la ceaun. Nu contine gluten,  hraneste organismul si, in acelasi timp, curata bine intestinele, asigurand ritmicitatea tractului digestiv.

Mamaliga mai este denumita si mancarea saracului pentru ca taranii o consumau odinioara pe camp cu praz, ceapa si branza.
Astazi, este servita cu preparate traditionale, precum sarmale sau tochitura. Obiceiul stravechi s-a nascut, de fapt, la stanele ciobanilor, unde legumele si fructele ajungeau cu greu. Ca sa fie mai consistenta, oierii puneau deasupra produse din lapte proaspat si slanina afumata.

Oricat de gustoasa ar fi, nutritionistii ne recomanda sa nu facem excese culinare si sa renuntam la tochitura sau carnaciori. Mai bine o savuram impreuna cu ciuperci sau naut.


Ca o concluzie, n-ar trebui sa ne simtim jigniti atunci cand ni se spune ca suntem "un popor de mamaligari". Din contra! Mai bine am transforma alimentul minune intr-un brand culinar de succes, asemeni gulasului unguresc sau shaormei turcesti!
##VIDEO110558##

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta