Satelitul natural al Pamantului nu este perfect sferic, ci usor aplatizat. Luna este, de asemenea, deformata printr-o usoara proeminenta pe fata sa vizibila si o alta pe fata sa ascunsa.
Echipa cercetatorului Ian Garrick-Bethell (Universitatea California din Santa Cruz) explica aceasta forma particulara prin "efectul de maree", fortele gravitationale exercitate de Terra in timpul copilariei Lunii, in urma cu 4,4 miliarde de ani.
Sistemul solar s-a format in urma cu circa 4,5 miliarde de ani.
Potrivit cercetatorilor, primele forte gravitationale exercitate de Terra, pe atunci aceasta fiind mai apropiata de Luna, au incalzit in mod inegal suprafata Lunii, pe cand aceasta plutea pe un ocean de roci in fuziune. Fenomenul i-a imprimat Lunii forma sa usor alungita, ca o lamaie.
Ulterior, in timp ce Luna se racea, aceleasi forte au deformat exteriorul Lunii, modeland cele doua proeminente.
Acelasi efect de maree a sincronizat miscarea de rotatie si evolutie a Lunii in asa fel incat astazi pamantenii vad mereu aceeasi fata a satelitului.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetatorii americani au analizat topografia Lunii, facand abstractie de uriasele sale cratere, care, potrivit acestora, au aparut mai tarziu. Ideile din spatele noii teorii au fost inspirate initial de procesul de transformare prin care trece Europa, satelitul lui Jupiter, care ascunde un ocean lichid sub suprafata sa de gheata. Mareele de pe Jupiter actioneaza asupra crustei de gheata a Europei si, provocand o incalzire a acesteia, ii sculpteaza forma.
Cercetatorii spun ca acelasi lucru i s-a intamplat Lunii.
Autorii noului studiu spun ca intelegerea motivelor pentru care Luna are aceasta forma poate ajuta la descifrarea unui mare numar de fenomene geologice care au avut loc dupa formarea acesteia. De exemplu, numai fata vizibila a Lunii prezinta uriase campii vulcanice.
La nivel global, intelegerea proceselor prin care a evoluat Luna ar putea ajuta la intelegerea fenomenelor care pot actiona asupra altor corpuri din Sistemul solar.
Luna se afla la o distanta medie de Terra de 384.000 de kilometri si se indeparteaza aproximativ 3,8 centimetri pe an. Circumferinta sa la ecuator este de 10.920 de kilometri, de 3,7 ori mai mica decat cea a Terrei (putin peste 40.000
Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii