REVOLTATOR. Plajele de pe litoralul romanesc pline ochi de mormane de gunoi

Editor: Alina Dirdala Autor: A.D.
Actualizat: 27 mar 2017, 19:28

Au pretentii, au fite, dar cand te uiti in urma lor, te crucesti! Mormane de gunoaie troneaza pe plajele de la mare!

Sa fie oare prea putine cosuri de gunoi sau prea multa nesimtire? Ca dupa un tsunami arata plajele! Ca si cum ar fi adus furtuna din larg: pahare goale, coji de seminte, zeci de doze de bere ori de suc. Cand pasesti pe litoralul nostru, ai impresia ca ai ajuns pe taramul unde nu s-a inventat nici cosul de gunoi si nici educatia.

E incredibil! Oamenii se bronzeaza la cativa centimetri de muntii de mizerie.

Iar daca gunoaiele sunt de ieri, turistii veniti astazi nu se obosesc sa stranga dupa altii. Spre exemplu, un turist care tine in mana doua doze de bere goale, le lasa chiar in buza marii.

Motivul? Prietenii il asteptau sa faca o poza. Si-a recuperat apoi dozele de bere. Unde le-a aruncat doar el poate sti! Prinsi asupra faptului- cu mizeria sub prosopul de plaja, turistii se apara- promit ca vor arunca totul acolo unde trebuie, adica la tomberon, dar la plecare.

Cam aceasta este explicatia de care te lovesti atunci cand indraznesti sa intrebi ce este cu atata mizerie pe plaja. Turistii pare-se ca au dezvoltat si un adevarat simt al proprietatii. Atat pe prosoape, cat si pe gunoaie, pe care vor cu tot dinadinsul sa le tina sub nas cat e ziua de lunga.

##VIDEO119281##

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Chiar daca au cosurile de gunoi aproape, nici asta nu-i incurajeaza pe turisti sa fie un exemplu pentru cei din jur.

Degeaba promit ca isi strang mizeria si o duc la cos. Nimeni nu-i verifica! Asa o fi! Sau nu, daca ar fi sa judecam dupa muntii de gunoaie. Urmariti un grup de tineri!Isi strang tacticos prosoapele si hainele si se fac nevazuti. Ce a ramas in urma lor? Cateva pet-uri si niste pahare de plastic, goale.

La ceas de seara, plajele arata deplorabil. Cosurile sunt pline ochi, iar dupa ce sunt stranse sezlongurile, din nisip rasar fel de fel de gunoaie, indesate inca din timpul zilei de turistii lenesi.

Exista totusi, si cateva exemple pozitive. Oamenii care nu si-au uitat bunele maniere acasa, si merg chiar si din capatul celalalt al plajei ca sa-si arunce resturile la gunoi. Si pe plaja Corbu, aflata intr-o zona cu regim special, chiar langa aria protejata de la Grindul Chituc, situatia este la fel!