Garda de Coasta, serviciul care vegheaza apele romanesti pentru siguranta noastra

Editor: Alina Dirdala Autor: A.D.
Actualizat: 15 iul 2022, 19:30

Litoralul nu inseamna numai vacanta si distractie. In timp ce turistii se relaxeaza pe tarm, in larg are loc un adevarat razboi.

In prima linie a acestei confruntari se afla membrii Garzii de Coasta. Facem cunostinta astazi cu paznicii de pe Marea Neagra si vedem de ce sunt periculoase misiunile la care participa. Echipa Stirilor Kanal D a urcat la bordul unei nave de patrulare si interventie. Vasul este conceput si echipat pentru misiuni de interceptare, control, dar si pentru cautarea si salvarea pe mare.

Capitanul Marius Mocanu ne-a aratat cabina de comanda, locul de unde pot fi monitorizate toate sistemele de pe vas.

Dotarile navei sunt folosite din plin la fiecare misiune. Politistii nu stiu niciodata ce pot gasi pe mare. Echipajul pescadoarelor care vin ilegal in apele romanesti fac tot posibilul sa scape de Garda de Coasta. Cele mai dificile misiuni sunt pe timp de noapte, mai ales cand marea este agitata.

Mitraliera este una din cele mai importante elemente de la bordul vasului Politiei de Frontera. Una dintre camerele de filmat este atat de perfomanta incat poate focaliza un punct aflat la 6 000 de metri departare! Cu ajutorul radarului si a acestor aparate performante, politistii reusesc sa localizeze toate

navele intrate ilegal in zona de competenta a Garzii de Coasta.

##VIDEO120075##

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Combaterea braconajului este una dintre cele mai dificile misiuni ale politistilor de frontiera. Pana acum, majoritatea capitanilor prinsi la braconat in Marea Neagra au primit pedepse cu suspendare. Asta, ins,a nu-i impiedica pe politistii de frontiera sa-si duca pana la capat fiecare misiune.

Nu toate actiunile acestor oameni impun folosirea armelor. Identificarea si retinerea celor care trec frontiera maritima ilegal este un alt tip de misiune dificila. Cei care ii ajuta pe migranti sa ajunga spre vestul Europei folosesc barci de mici dimensiuni, cu 50, 60 de migranti la bord. Politistii de frontiera devin salvatori pentru acesti oameni care vor cu orice pret sa ajunga in vestul Europei.

Garda de Coasta face parte din structura Politiei de Frontiera.

Misiunile executate tin de combaterea migratiei ilegale si a criminalitatii transfrontaliere. De multe ori, politistii de frontiera participa la misiuni de cautare si salvare pe mare, reusind prin pregatire, experienta si viteza de reactie sa isi indeplineasca scopul: acela de a salva persoanele aflate in pericol, pe mare!