Autoritatile sunt in alerta! Boala limbii albastre se extinde

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 27 feb 2017, 03:56

Teoretic, pentru ca practic, doar veterinarii si proprietarii animalelor lovite de virus încearca sa faca ceva.

Oamenilor nu le-a spus nimeni cum se manifesta, cum se transmite aceasta maladie.  Echipele Kanal D au reusit sa afle raspunsurile de care au nevoie. De pilda, ca animalele se pot vindeca de la sine.

Buzaul e un judet aproape inchis, iar localitatile unde s-a confirmat boala limbii albastre sunt izolate. In ultimele 24 de oare, alte doua focare de infectie au fost depistate in Vrancea. Niciun animal nu intra, niciunul nu iese, din satele lovite de virus. 

Oamenii au fost sfatuiti sa nu bea lapte si sa nu consume carne. Iar cea mai importanta reguala e sa nu instraineze bovinele sau ovinele bolnave.

Am testat si noi vigilenta catorva macelari si patroni de abatoare si am pretins ca vrem sa vindem cateva bovine, dintr-o comuna cu probleme, din Buzau. In localitatile cu probleme, toate animalele depistate cu boala limbii albastre  sunt izolate.

„Animalele sunt izolate, se fac dezinsectii pentru ca insectele respective sunt mici, sunt aproape invizibile si pentru ca sa nu existe posibilitatea, ca sa plece vectori din focarele de boala.”, afirma directorul ANSVSA.

Cu alte cuvinte, animalele pot fi purtatoare de insecte. Asa ca cel mai bine e sa fie izolate. Pana acum, peste 30 de bovine si cateva ovine sunt contaminate.

In judetul Buzau, pe o raza de circa 20 de kilometri in preajma localitatilor unde au fost confirmate focarele, sunt oprite tranzactiile cu animale. E regula si nimeni nu are voie sa o incalce.

„Suntem foarte bine organizati. Avem echipe de medici veterinari care în permanenta supravegheaza zona, în vederea prevenirii acestei boli, chiar si combaterea ei.”, afirma si prefectul judetului Buzau.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

In teorie, totul suna bine, cu practica, insa, e mai greu.

Desi de la judet, se dau asigurari ca toata lumea e informata, in sate, in grajdurile cu vaci bolnave, oamenii isi plang in pumni si se intreaba ce sa faca.

Se vorbeste de prezenta a zeci de veterinari in teren, dar nici vorba de asa ceva. In localitatea buzoiana Sarulesti e un singur doctor care alearga dintr-o gospodarie in alta. Oamenii isi privesc neputinciosi animalele. Au aflat ca cele bolnave vor fi sacrificate, asa ca se roaga in fiecare zi, ca boala sa le ocoleasca gospodaria.

Nu-si pun mari sperante in despagubirile promise. Un lucru, insa, nu le-a spus nimeni:„animalele trec prin boala si se vindeca de la sine”, o spune chiar directorul ANSVSA.Oamenii din cele 7 localiati izolate sunt disperati. Nu stiu ce sa faca, nu stiu ce sa mai creada.

Astazi, sefii de la Directia Sanitar-Veterinara din Buzau le-au recomandat oamenilor sa-si curete grajdurile, pe cheltuiala lor: cea mai buna masura de preventie a acestei boli este curatarea acelui gunoi de grajd pe care îl are fiecare proprietar de animale pe lânga gospodarie, deci izolarea lui, curatarea mecanica a grajdului si

aspersarea de substane insecticide.”

Dar viceprimarul din Saraulesti crede ca oamenii nu ar trebui lasati singuri sa faca acest lucru- „Cred ca se impune o asemenea deratizare, dar noi nu suntem in masura sa luam asemenea masuri, intrucat consider ca aceasta depinde de organele sanitar veterinare, pe care inca le asteptam la noi si sa discute si sa ne informeze.” Pana cand autoritaile de la centru se vor mobiliza, oamenii trebuie sa anunte medicul atunci cand observa primele simptome ale bolii, sa izoleze animalul bolnav, apoi sa faca igenizarea grajdului, pentru ca insectele sa nu se raspandeasca. In ultimele ore, alte doua focare au fost confirmate in Vrancea. Pana acum, niciun animal bolnav nu a murit.

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.