Cercetatorii cred ca este posibila crearea unei diete care sa poata anula dependenta de alimente nesanatoase si sa creasca preferinta pentru o hrana sanatoasa. Anterior, specialistii considerau ca efectele unei alimentatii nesanatoase prelungite asupra creierului, in termeni de dependenta, sunt foarte greu de anulat.
"Nu ne incepem viata cu o pofta de cartofi prajiti si respingând din prima alimente precum pastele din faina integrala", a spus autoarea studiului, Susan Roberts, profesor la Universitatea Tufts din Marea Britanie.
Oamenii de stiinta au banuit de mult timp ca, odata create, circuitele cerebrale responsabile de dependenta de alimentatia nesanatoasa pot fi foarte greu sau imposibil de inversat, ceea ce le face pe persoanele cu probleme de greutate sa duca o viata in care se lupta sa reziste tentatiilor alimentare nesanatoase.
Studiul, publicat in revista Nutrition& Diabetes, a fost realizat folosind sesiuni de rezonanta magnetica nucleara asupra creierului, in special asupra zonei asociate cu mecanismul recompenselor, in cazul a 13
Dupa cele sase luni, creierul celor implicati in programul de slabire a prezentat schimbari in regiunile unde se afla centrul recompenselor, asociat cu invatarea si cu dependentele. Zona cerebrala in cauza a devenit mult mai sensibila cand venea vorba despre alimente sanatoase, sarace in calorii, in timp ce sensibilitatea la alimentele nesanatoase a scazut.( sursa Mediafax)
Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei