Ingrediente
200 g unt
400 g faina
100 ml apa foarte rece
Optional:
1/2 lingurita amoniu pentru prajituri
2 linguri otet
Mod de preparare
Amestecati faina cu untul taiat felii si frecati intre palme, ca sa obtineti un fel de nisip.
Aveti grija sa nu framantati prea mult aluatul: trebuie sa ramana cat mai nisipos.
Faceti in faina o adancitura suficient de mare, astfel incat sa evitati sa iasa lichidul. Turnati incet apa foarte, foarte rece (si amoniul amestecat cu otet, daca folositi), in care ati dizolvat sare; nu folositi apa calda, fiind aceasta ar topi untul si aluatul nu ar mai avea aceeasi textura.
Fara sa insistati, ca sa nu dati prea multa consistenta aluatului, framantati-l de la mijloc spre margini, continuu, cu miscari iuti. Dupa framantare, aluatul trebuie sa fie omogen, dar, daca se vad inca niste bucati de unt nisipos, nu e nici o problema.Zdrobiti ultimele bucati mari de materie grasa, ajutandu-va cu palma. Lucrati cu varful degetelor, ca sa nu se incalzeasca aluatul si sa va asigurati ca toate ingredientele se omigenizeaza perfect. Un bulgare rotund de aluat o sa va ajute cand vreti sa rulati aluatul. Pentru acesta, adunati toate bucatile de aluat framantat intr-un vas si strangeti-l cat mai repede intr-un bulgare. Nu trebuie sa mai framantati aluatul, este deja omogen.
Lasati aluatul sa se odihneasca, la frigider, invelit cu folie alimentara sau un servet de bucatarie curat. Daca aveti o cantitate mare de aluat, inveliti-l intr-un castron; daca nu, este suficient sa puneti bulgarele de aluat intr-o folie alimentara si sa il inveliti bine.
Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii