Culorile vii stimuleaza apetitul! Uite ce tipuri de farfurii ar trebui sa alegi

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 27 feb 2017, 04:21

Pofta vine mancand, spune o vorba din popor iar noi am adauga ca, pofta vine si in functie de culorile farfuriilor pe care le folosim.

„Daca avem o bucatarie asa colorata vesel cu galben, cu rosu, cu verde, daca fetele de masa sunt colorate, daca intr-un restaurant avem o floare galbena pe masa, atunci mancarea are un gust mai bun si bineinteles apetitiul este stimulat”.

Asa sa fie? Incurcate mai sunt caile... cromaticei! Va mai amintiti cumva ca bunicii nostrii sa tina cont de culoarea farfuriilor atunci cand ne serveau mancarea? Da' de unde asa ceva! Clasicele seturi de farfurii albe erau la  mare cinste in orice bucatarie si nu isi mai facea nimeni probleme pentru culoarea lor.

Acum, insa, lucrurile s-au schimbat.

„ Albul pontenteaza foarte bine culorile alimentelor, deci, chiar daca avem alimentele foarte slab colorate, albul le va ajuta sa iasa in evidenta si atunci va stimula apetitul, deci daca vrem sa mancam mai mult sau sa avem un efect neutru, folosim vase albe.”, aflam de la specialisti care ne si explica fenomenul: „exista acea tendinta a corpului ca daca este alb, sa nu tina cont de cate calorii mananci, ne gandim la floricele de porumb, la faina alba, la zahar, sunt alimente pe care corpul nu le percepe ca fiind

foarte dense caloric”.

Gurmanzii, pofticiosii, cei care tin diete, altfel spus toti cei care sunt intr-o lupta permanenta cu apetitul exagerat, ar trebui sa aiba pe masa numai vase cat mai inchise la culoare! „Efectul va fi invers, deci cei care vor sa slabeasca, aproape toate lumea in ziua de azi, ar fi bine sa manance din vase inchise la culoare, negru- gri, sau chiar albastru.

Aceste culori anuleaza apetitul, il diminueaza foarte mult”.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Ei, acum e acum! Desi designerii au scos pe piata farfurii cu forme si nuante din cele mai moderne, culorile inchise se bat cap in cap cu mentalitatea celor mai multi dintre noi.

O fi negrul sumbru,  movul deprimant si albastrul lipsit de orice atractie, dar nimic  nu va  poate ajuta mai bine decat  aceste culori  in lupta cu kilogramele in plus.

Cu extremele ne-am lamurit, dar ce sa facem atunci cand vesela este multicolora? „Nne da o satisfactie culinara foate buna, foarte mare, ne face sa mancam cu placere si, probabil, mai mult.” Dincolo de toate aceste asocieri, exista un mic secret de baza: „pentru a reduce apetitul trebuie sa avem un contrast vizual cat mai mic. Adica mancarea sa nu ne faca deloc, intre ghilimele, cu ochiul. (…) Deci alimentele inchise la culoare le punem intr-un vas inchis la culoare.”
Acum, daca tot  am aflat siretlicurile cu care sa  tinem la distanta apetitul exagerat, putem sta la masa fara  nicio grija!

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.