Galaktoboureko
Desert grecesc!
Ingrediente
Pentru crema:
125 g zahar tos
140 g gris
50 g amidon de porumb
1.4 litri lapte
65 g unt nesarat, taiat cubulete
1 lingurita extract de vanilie
3 oua batute
Pentru baza:
12 foi de placinta
75 g unt nesarat, topit (sau margarina)
Pentru siropul de lamaie:
250 g zahar tos
225 ml apa
Coaja si zeama rasa de
la o lamaie
Mod de preparare
Pentru sodou, amestecati zaharul tos, grisul si amidonul intr-un castron. Turnati laptele intr-o cratita si dati-l in clocot. Luati-l de pe foc si incorporati, cu telul, amestecul de gris, zahar si amidon. Dati sodoul din nou la foc mic, amestecand continuu, pana cand se leaga si se omogenizeaza. Luati-l de pe foc si amestecati untul, pana se topeste complet. La sfarsit, incorporati vanilia si ouale batute si lasati-l la racit, amestecand din cand in cand.
Preincalziti cuptorul la 180C. Ungeti 6 foi de placinta cu unt topit si suprapuneti-le in tava, in asa fel incat sa atarne peste margine. Turnati sodoul, nivelati-l si trageti foile peste el. Acoperiti apoi cu restul de foi, ungand-o pe fiecare cu unt topit si impingand marginile pe langa peretii tavii. Crestati putin primele 2 foi, in romburi sau patrate si coaceti 30-35 de min pana se rumeneste.
Cat timp se coace placinta, preparati siropul. Turnati zaharul, apa, coaja si zeama de lamaie intr-o cratita, amestecand la foc mic, pana se dizolva zaharul. Fierbeti cca 10 min. Cand scoateti placinta din cuptor, turnati siropul fierbinte peste ea si lasati-o la racit. Refrigerati inainte de racire.
Ingrediente
Pentru crema:
125 g zahar tos
140 g gris
50 g amidon de porumb
1.4
litri lapte
65 g unt nesarat, taiat cubulete
1 lingurita extract de vanilie
3 oua batute
Pentru baza:
12 foi de placinta
75 g unt nesarat, topit (sau margarina)
Pentru siropul de lamaie:
250 g zahar tos
225 ml apa
Coaja si zeama rasa de la o lamaie
Mod de preparare Pentru sodou, amestecati zaharul tos, grisul si amidonul intr-un castron.
Turnati laptele intr-o cratita si dati-l in clocot. Luati-l de pe foc si incorporati, cu telul, amestecul de gris, zahar si amidon.
Dati sodoul din nou la foc mic, amestecand continuu, pana cand se leaga si se omogenizeaza. Luati-l de pe foc si amestecati untul, pana se topeste complet.
La sfarsit, incorporati vanilia si ouale batute si lasati-l la racit, amestecand din cand in cand.
Preincalziti cuptorul la 180C.
Ungeti 6 foi de placinta cu unt topit si suprapuneti-le in tava, in asa fel incat sa atarne peste margine. Turnati sodoul, nivelati-l si trageti foile peste el.
Acoperiti apoi cu restul de foi, ungand-o pe fiecare cu unt topit si impingand marginile pe langa peretii tavii. Crestati putin primele 2 foi, in romburi sau patrate si coaceti 30-35 de min pana se rumeneste.
Cat timp se coace placinta, preparati siropul.
Turnati zaharul, apa, coaja si zeama de lamaie intr-o cratita, amestecand la foc mic, pana se dizolva zaharul. Fierbeti cca 10 min.
Cand scoateti placinta din cuptor, turnati siropul fierbinte peste ea si lasati-o la racit. Refrigerati inainte de racire.
Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta