Premiera in spatiu! Omenirea a reusit sa plaseze un robot pe suprafata unei comete

Autor: B.M. Editor: Bogdan Mihai
Actualizat: 27 mar 2017, 19:47

Premiera in spatiu! Cercetatorii Agentiei Spatiale Europeana au reusit sa plaseze un robot pe suprafata unei comete. La ce va folosi acest lucru si ce misiune are?

O premiera in spatiu, o reusita istorica anuntata de Agentia Spatiala Europeana. Robotul Philae s-a plasat, cu succes, pe nucleul cometei Ciurimov-Gherasimenko. Dupa ce, timp de sapte ore, robotul, transportat de sonda Rosseta, s-a deplasat in cadere libera spre cometa, a ajuns la destinatie. Semnalul radio le-a confirmat specialistilor Agentiei Spatiale reusita.

Plasarea robotului-laborator Philae face parte din misiunea Rosetta si consta in recoltarea unor esantioane de pe cometa, care vor fi analizate de catre specialisti.

Rezultatele ar putea oferi informatii extrem de importante omenirii despre originea Sistemului Solar si despre aparitia vietii pe Terra. Robotul a transmis deja prima imagine de la momentul istoric.

Sonda pe care se afla robotul cantareste o suta de kilograme si calatoreste in spatiu de zece ani. Ea se afla la peste cinci sute de milioane de kilometri departare de Planeta Pamant. Daca totul va decurge conform calculelor specialistilor, Robotul Philae ar trebui sa functioneze pana in luna martie, cand soarta acestuia va fi pecetluita.


Atunci, robotul, care se afla pe suprafata cometei, se va apropia de Soare si va ceda din cauza caldurii. Peste un miliard de euro a costat misiunea la care au participat doua mii de cercetatori, vreme de 20 de ani.
##VIDEO126839##

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii