CAT TE COSTA: Stii ce comisioane si clauze abuzive au bancile la acordarea unui credit?

Editor: Bogdan Mihai Autor: B.M.
Actualizat: 01 oct 2020, 11:00

Numarul romanilor care au pornit un proces impotriva bancilor din cauza comisioanelor abuzive a crescut cu 50 la suta in 2014!

Iar specialistii se asteapta la o noua explozie, anul viitor! Ce este un comision abuziv? Cat dureaza procesul si care sunt costurile? Am adunat sfaturile specialistilor in rubrica Stirilor Kanal D "Cat te costa?".

Cine isi mai permite sa cumpere o masina sau o casa, cu banii jos? Solutia la care apeleaza majoritatea: un credit bancar! Conform datelor BNR pentru 2013, peste 4,5 milioane de clienti au contractat peste 7 milioane si jumatate de credite! O afacere uriasa din care, cine credeti ca are de castigat cel mai mult? Clientul sau bancherul? Nici nu mai are rost sa raspundem.



Daca facem referire la clauzele abuzive, atunci, majoritatea se regaseste in contracte emise. In acea perioada au fost incheiate peste 2 milioane si jumatate de contracte de creditare. Specialistii cred ca jumatate contin clauze cel putin suspecte!

"Ea se manifesta fie prin cresterea unei dobanzi fie prin plata unei sume lunare catre banca cu titlul de: comision de acordare, comision de risc, comison de gestiune, sau orice alta inventie pe care banca a adus-o in decursul timpului", ne explică un avocat mei bine ce este o "clauza abuziva".


Nu toate comisioanele pot fi catalogate asa. Spre exemplu, un comision de administrare de un leu si jumatate pe luna este unul corect! Totusi, exista prezumptia rezonabila ca asistam la un abuz din partea bancii atunci cand acele comisioane sunt raportate la soldul creditului.

Cu alte cuvinte: creditul e mic, comisionul e redus ca valoare. Cand creditul este mai mare si comisionul creste exponential! Ceva este gresit! "Procentul respectiv care se aplica la soldul creditului nu are de ce sa varieze si nu are de ce sa fie impus de catre banca la soldul creditului".


Astfel de comisioane sunt justificate de bancheri prin faptul ca banca trebuie sa castige pentru a acorda credite in continuare. Expertii spun, insa, altceva: "Practic, banca, singurul lucru pe care il are de urmarit in momentul in care pune la dispozitie o anumita suma, este sa urmareasca incasarea ratelor. De credit!".

"Dobanda contractuala este un alt element prin care banca se indestuleaza atunci cand folosim de lipsa de folosinta a banilor pe care i-a imprumutat.
Informatia este vitala pentru cei aflati in cautarea unui credit, de orice tip! Dobanda respectiva trebuie sa fie formata in mod clar dintr-o marja fixa si indicele de referinta al monedei in care a fost luat creditul respectiv".

Iar marja fixa poate fi schimbata doar prin acordul platilor. Multi consumatori, dezinformati, s-au trezit in postura in care ratele lor "s-au dublat, in primul rand, prin netransparenta aplicarii dobanzii si, secundar, printr-o crestere violenta a cursului de schimb".
Iar dobanda "era crescuta, printr-un comision abuziv!". Creste moneda in care e contractat creditul? O intrebare care da multe frisoane!

Majoritatea bancilor au incercat o infuzie agresiva de capital exotic. Cum ar fi moneda francului elvetian. Nimeni nu si-a pus problema ce se intampla daca va creste cursul valutar!

O instanta din Galati a dat, deja, o solutie considerata istorica: "Denominarea creditelor, respectiv intoarcerea cursului la cursul istoric".
Asta inseamna ca imprumutatul va plati ratele la 1,8 lei pe franc si nu la 3 lei si 60 de bani- valoarea cursului din prezent.

"Acest precedent periculos pentru banci va duce, in mod clar, la un val incepand cu 2015 care va viza inghetarea cursului la momentul acordarii creditului".

Numai intr-un cabinet de avocatura au fost adunate, in 2014, peste 2.000 de procese privind diferitele forme de comisioane abuzive! Procesele incepute in 2011 au durat chiar si 3 ani! Acum, termenul este mult redus!

In momentul in care clientul constata o clauza suspecta sau o dobanda crescuta artificial, se poate adresa Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor! Daca ANPC-ul demareaza un proces, atunci actiunea in instanta nu atrage costuri pentru consumatori.

La un cabinet de avocatura, numai analizarea dosarului costa cel putin 200 de lei. Daca aveti castig de cauza, onorariile avocatului dumneavoastra sunt suportate de banca. In caz contar, clientul plateste cheltuielile de judecata, inclusiv onorariul avocatului care a aparat banca!  O solutie pentru costuri mai mici este un proces colectiv care grupeaza mai multi clienti!

Cititi, cu atentie, fiecare rand din actele pe care angajatii bancii va pun sa le semnati! Nu intelegeti ceva? Puneti intrebari si consultati chiar un avocat!

Calculati foarte clar rata pe care o puteti achita din venitul dumneavoastra! Puneti pe foaie si celelalte cheltuieli, pentru a fi siguri ca veti face fata costurilor de zi cu zi!

Comparati oferta de creditare de la toate institutiile bancare! Anul acesta, fiecare executor judecatoresc din capitala a adunat aproape 5.000 de dosare. Peste 70 la suta dintre ele, spun specialistii, au legatura cu executarea silita a celor care nu-si mai pot plati ratele!

Casa castiga intotdeauna! Este o expresie imprumutata din lumea jocurilor de noroc! Dar, poate fi aplicata foarte bine si cand vine vorba de credite si bancheri! Pana una alta, sfatul de la final ramane acelasi-aveti grija de banii dumneavoastra. pe data viitoare!
##VIDEO128626##

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei