Masacrul din Paris a transformat Franta intr-o adevarata fortareata. Oamenii legii ii cauta pe teroristii vinovati de moartea a 12 persoane si ranirea a altor 11

Autor: A.D. Editor: Alina Dirdala
Actualizat: 27 mar 2017, 19:54

Mii de politisti, jandarmi si agenti ai serviciilor secrete ii cauta si la aceasta ora, pe cei doi teroristi franco-algerieni care sunt vinovati pentru moartea a 12 persoane si ranirea altor 11, din care patru in stare grava.

Ultimele informatii spun ca acestia sunt intr-o padure de langa Paris. Doar tanarul de 18 ani, banuit ca le-ar fi fost complice, s-a predat noaptea trecuta, dar, sustine ca e nevinovat. Cei 2 atacatori au fost identificati usor. Asta pentru ca Said Kouachi si-a uitat cartea de identitate in masina pe care cei doi au folosit-o pentru a se deplasa la sediul Charlie Hebdo. Celalalt suspect este fratele sau Cherif Kouachi, in varsta de 32 de ani.

Acesta face parte de mai multi ani din grupari fundamentalist islamice.

In 2008 a fost, de altfel, condamnat pentru trimiterea de voluntari Al Qaida in Irak. Pana acum, doar Hamyd Mourad, tanarul banuit ca i-a condus cu masina pe teroristi la sediul ziarului Charlie Hebdo, a ajuns in custodia oamenilor legii. S-a predat politiei din nord-estul Frantei, dupa ce si-a vazut numele circuland pe retelele de socializare. Nu si-a recunoscut, insa, participarea la atac.

Cat ii priveste pe fratii Said si Cherif Kouachi, nici faptul ca stiau cu cine au de-a face, nici fotografiile celor doi, nu au usurat munca politistilor. Asta, desi autoritatile si mass media au dat publicitatii imaginile si descrierile amanuntite ale celor doi barbati, prezentati drept inarmati si periculosi.

Cautarile celor doi au durat o zi si jumatate. Au fost localizati in nordul Frantei, in localitatea Villers-Cotteret, pe drumul care leaga Parisul de frontiera franco-belgiana.

Intreaga zona este impinzita de jandarmi. Cel mai tanar dintre cei doi frati suspecti, Cherif Kouach apare intr-un reportaj realizat in urma cu 10 si difuzat acum de Le Figaro.

##VIDEO130199##

Comentariul care insoteste scenele spune ca in urmatoarele luni tanarul banal din suburbii trecea la islamul radical. In ultimele ore, surse apropiate anchetei, citate de presa franceza, au anuntat de mai multe ori localizarea suspectilor.

Chiar premierul francez face apel la toti cei care ar putea sa le ofere informatii care ar putea duce la prinderea teroristilor.

Autoritatile franceze au retinut, pana acum, 7 persoane, printre care sora si cumnatul suspectilor. Ba, mai mult, ancheta oamenilor legii a reusit sa refaca, in cele mai mici detalii, masacrul de ieri. Vedeti filmul atacului terorist care a ingrozit lumea intreaga!

Calvarul din redactia saptamanalului Charlie Hebdo s-a dezlantuit in jurul orei 11.20,

cand sedinta de redactie de la Charlie Hebdo incepuse. Cei 2 barbati care poarta cagule pe fata, stiau programul jurnalistilor. Ajung pe strada Nicolas-Appert, pe care se afla redactia, dar cobora din masina la numarul 6, acolo unde se afla arhivele saptamanalului satiric.

Martorii povestesc ca teroristii i-au intrebat daca acolo este sediul. Isi dau seama ca adresa este gresita, asa ca isi continua drumul. In fata cladirii, intalnesc jurnalista, care tocmai isi dusese fetita la gradinita.

Cei doi intra in cladire, inarmati cu arme Kalasnikov si deschid focul asupra receptionerului. Urca apoi pana la etajul 2, unde se afla redactia Charlie Hebdo.

Nu au tras la intamplare. A fost o executie precisa. Atacatorii au separat barbatii de femei si au strigat pe nume caricaturistii pe care intentionau sa ii omoare. O singura persoana a reusit sa se ascunda sub o masa si a scapat. Potrivit acesteia, cei doi barbati ar fi strigat dupa atac: „ L-am razbunat pe profet ” si „ Allah este mare ”. 8 jurnalisti printre care si Stephane Charbonnier, zis si "Charb", directorul ziarului, au fost ucisi.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Jurnalistii de la Charlie Hebdo nu au pierdut doar buni colegi, ci adevarati prieteni. Si-au pierdut viata caricaturistii Georges Wolinski, Jean Cabut. Bernard Verlhac si Phillppe Honore. Printre victimele masacrului terrorist se numara si contabilul ziarului, Bernard Maris, psihanalistul Elsa Cayat, dar si Michel Renaud, un fost angajat al primariei din Clermont, receptionerul Frederic Boisseau, corectorul Mustapha Ourrad, dar si doi politisti Ahmed Meradet si Franck Brinsolaro.

Inca 11 persoane au fost ranite in atacul terrorist. 4 dintre ele se afla in stare foatre grava in spital. Cei veniti in goana, in locul masacrului, isi amintesc, ingroziti, imaginile de cosmar. Gerald Kierzec, primul medic ajuns la fata locului a fost terifiat de ce a vazut atunci:" Mi-am dat seama ca a fost un atac in stil militar. Primul corp zacea in hol. Scarile erau pline de sange. Cand am ajuns la etajul doi, erau trupuri intinse unul peste altul. A fost un carnaj! Erau rani uriase produse de gloantele armelor kalashnikov

In jurul orei 11.30, politia primeste un apel de urgenta care anunta focuri de arma la sediul Charlie Hebdo. Politistii ajung imediat la locul masacrului. Cei doi agresori fug strigand din nou „Allah Akbar” dau nas in nas cu o patrula a Brigazii anticriminalitate. Trag cateva focuri de arma, dar, din fericire, nu ranesc niciun politist.

Teroristii reusesc sa fuga cu masina, dar, intalnesc un alt echipaj de politie. Trag mai multe focuri de arma in parbrizul masinii. Politistii incearca sa raspunda. Unul dintre politisti se prabuseste, ranit, iar teroristii ies din masina. Unul dintre ei striga: „ O sa-l omor! ”. Politistul ridica mana si spune: „ Cruta-ma sefule ”, dar, primeste lovitura de gratie.

Cei trei atacatori pleaca, apoi, cu masina. La cateva strazi distanta, lovesc cu putere o masina si o ranesc pe soferita care o conducea. Isi abandoneaza propria masina in apropirea parcului Buttes-Chaumont, si silesc un sofer sa le dea masina lui. In nord-estul Parisului, politistii le pierd urma. In timpul atacului, ei ucid 12 persoane.