CAT TE COSTA? Terenurile agricole din Romania, o adevarata comoara pentru investitori

Autor: A.D.
Actualizat: 29 sep 2020, 19:45

E vorba de terenul agricol. Investitorii straini au mirosit deja sansa unor afaceri profitabile, asa ca vin in numar tot mai mare in tara noastra.

O adevarata comoara se afla chiar sub picioarele noastre! De cati bani avem nevoie pentru a deveni proprietari de teren, aflam in rubrica Stirilor Kanal D „Cat te costa?”. In ultimii ani, pretul terenurilor arabile a crescut simtitor. Analistii economici prevad o crestere si pentru 2015! In momentul in care faci o astfel de investitie, totul tine de cateva aspecte importante: calitatea solului, posibilitatile de irigare. Facand alegerea potrivita, terenul poate deveni o mina de aur.

Avem o tara bogata din punct de vedere al suprafetelor care se preteaza la agricultura! Teritoriul Romaniei se intinde pe aproximativ 23,8 milioane de hectare. Mai bine de jumatate din aceasta suprafata poate fi cultivata. Suprafata arabila masoara proximativ 9,3 milioane de hectare. Totusi, lasam in paragina terenuri care ar putea fi extrem de profitabile.

Suprafata Agricola neutilizata este destul de mare: peste 890 000 de hectare.

Haideti sa presupunem ca avem de gand sa cumparam chiar astazi o parcela de teren. In acest moment, se estimeaza ca ar fi disponibile la vanzare aproximativ 500 000 de hectare de teren agricol. In prezent, pretul mediu este de aproximativ 4 000 de euro pe hectar. Atentie, e vorba de o suma medie calculate intre tranzactiile foarte mari si cele nu tocmai reusite pentru una dintre parti.

##VIDEO133102##

Daca vrem sa vedem cat de sigura este o investitie in terenurile agricole, trebuie mai intai sa analizam evolutia preturilor din ultimii ani.

Datele economice nu mint. Daca in 2007 un hectar costa aproximativ 1200-1300 de euro, acum preturile trec de 4 000. Ce se va intampla? Analistii economici prevad o noua crestere, inclusiv anul acesta.

In 2015, pretul terenurilor agricole va creste la o medie de 4,400-4,500 Euro/ hectar. Observam pastrarea unui ritm de crestere intre 10 -15% pe an ”, conform unei analize Economica.net. Banatul este considerat cea mai scumpa zona.

3. 600 de euro costa un hectar de teren agricol. Bucovina, cea mai ieftina zona, 2600 de euro pe hectar. In Dobrogea gasim preturi de 3.300 de euro pe hectar. In Muntenia, un hectar costa aproximativ 3 500 de euro. Privim in Transilvania si gasim aproximativ 3200 de euro.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Atentie!

Nu inseamna ca toate terenurile se vand la astfel de preturi. Suma poate scadea drastic in functie de calitatea solului si de sursele de irigare! Exista o explicatie pentru care pamanturile noastre sunt atat de vanate de catre straini. Preturile romanesti sunt mici in comparatie cu media europeana. In Italia, terenurile agricole se vand chiar si cu 35 000 de euro pe hectar.

In Franta, gasim preturi si mai mici, de aproximativ 7 000 de euro.

Si in aceste state preturile cresc de la an la an. In Statele Unite, insa, s-a observat in 2014 si un trend descendent, pentru prima data dupa multa vreme. Inca de pe vremea in care ocupa functia de Presedinte, chiar si Traian Basescu a facut o investitie serioasa in agricultura! Prin intermediul fiicei sale, Ioana Basescu, a cumparat 290 de hectare in Calarasi pentru suma de 1,3 milioane de euro. A platit, in medie, peste 4 400 de euro pe hectar!

Codul Fiscal aflat, in prezent, in dezbatere publica are o prevedere care spune ca terenul agricol nelucrat timp de 2 ani consecutiv va fi impozitat cu o suma de 5 ori mai mare decat in mod normal. Daca prevederea este pusa in practica, cei care nu lucreaza terenul asteptand doar cresterea preturilor pentru a-l vinde mai departe nu vor face o afacere tocmai stralucita. Asadar, aveti grija de banii dumneavoastra!

 

 

 

Taguri: