Portret de spion. Ce face si cum trebuie sa arate, de fapt, un agent secret? Reprezentantii SIE au demontat toate miturile despre spioni din filmele americane

Editor: Alina Dirdala Autor: A.D.
Actualizat: 29 sep 2020, 16:15

Nu de alta, dar in serviciul secret se fac angajari, asa ca nu vor sa-i demoralizeze pe tinerii care se tem de neplacerile vietii de spion!

Cu siguranta, ati vazut filme cu spioni. Dar, ati observat vreun agent secret pe strada? Raspunsul este nu. Totusi, calculele facute cu ocazia impartirtii bugetului national arata ca in Romania exista peste 15 mii de angajati ai Serviciilor Secrete. Adica, un spion la 1200 de romani. Deci, sunt sanse mari sa fi trecut pe strada, pe langa unul.

Mitul numarul 1 despre activitatea spionilor: iti vei vedea familia si prietenii cam rar.

Spionii de la Serviciul de Informatii Externe admit ca aceasta meserie iti consuma mult timp, dar spun ca „ munca noastra este secreta, dar asta nu inseamna ca si viata ta personala va fi la fel. Toti avem familii, toti avem prieteni ”.

Mitul numarul 2. Spionii conduc masini cu mitraliere sub capota si trag cu arme, oriunde s-ar afla! Adevarul: „ Lucram, mai degraba, cu creierul si cu informatia.

” Si mai putin cu arma. Dar, cat de mult conteaza aspectul daca ai de gand sa urmezi o astfel de cariera? Trebuie sa fii plin de muschi si sa arati ca un star de la Hollywood pentru a deveni spion!

Adevarul: „ Nu este nevoie sa stii arte martiale sau sa fi pozat in reviste de moda ca sa lucrezi la noi!

Mitul numarul4: Foarte putini trec de selectie.

Din o suta de candidati, cu greu este ales unul! Reprezentantii SIE recunosc ca sunt obligati de lege sa angajeze personal cu studii superioare, dar, adevarul e ca „ punem mare pret pe scoala vietii si pe talentele tale!

Mitul numarul 5: oricine stie ce face un spion si il poate recunoaste dupa privire! Adevarul: „ Daca ar fi adevarat ceea ce vezi prin filme, ar insemna ca noi nu ne facem treaba bine.”

Deci nu, nu-i prea putem recunoaste in trafic sau pe strada, la trecerea de pietoni.

##VIDEO133698##

Mitul numarul 6: Meseria de spion este una din cele mai riscante. Majoritatea agentilor secreti nu apuca varsta pensionarii. Adevarul: „ Exista meserii mult mai riscante, despre care nu stii ca sunt riscante. Daca cineva nu este pregatit suficient, nu este trimis in teren ”.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Un

alt mit tipic pentru filme suna asa: spionii isi aduna informatiile umbland noaptea, cu lanterne, prin birourile altora. Nici vorba, sustin angajatii SIE: „ Acestea sunt metode de amatori. Noi suntem niste profesionisti care se respecta. Pe profesionistii in culegerea de informatii nu-i vezi .”

Un alt mit: odata ajuns in cadrul Serviciului de Informatii Externe, intri intr-o cariera pe care nu o vei mai putea schimba vreodata! Adevarul: „ Meseria aceasta e un inceput de drum, nu un capat!

Si este o meserie pe care o poti schimba oricand, ne asigura

cei de la SIE! De ce s-au gandit sa desfiinteze miturile de prin filmele americane? Simplu: totul face parte dintr-o campanie de atragere de noi angajati. Numarul exact este secret, dar, cei care vor sa faca munca de teren pentru spionajul extern trebuie sa respecte urmatoarele conditii: varsta de pana in 35 de ani, o diploma de licenta este obligatorie, nu conteaza, insa, domeniul. Trebuie sa vorbiti fluent cel putin o limba straina si sa aveti un bagaj bogat de cunostinte.

Salariul mediu al unui ofiter SIE este de aproximativ 3 000 de lei pe luna. Este stabilit prin lege, dar va creste, in functie de vechime. Deci, ce spuneti? Va inscrieti?

 

 

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.