Sincer, nu stiu daca o sa ajungem, astazi, la o concluzie, dar, incercam sa simplificam situatia pentru a intelege mai bine ce se intampla. Practic, totul ar putea fi comparat cu unparadox! Resurse? Avem o multime. Dorinta de a lucra pamantul? Exista si ea, chiar daca mai exista si exceptii. Doar n-om fi cu totii un popor de lenesi! Atunci, de ce nu apar rezultatele? La „Cat te Costa?” incercam sa facem o comparatie intre ceea ce se intampla in Europa si paradoxul pur romanesc.
Sa vorbim despre rezultatele agriculturii romanesti, in comparatie cu vecinii din Uniunea Europeana! Ne raportam la cifrele pe anul 2014, conform raportului Eurostat. Va avertizez: nu sunt date magulitoare pentru noi! Valoarea productiei agricole a Romaniei a fost de 15 miliarde si jumatate de euro. O suma uriasa o sa spuneti? Reprezinta, insa, doar 3,95% din productia totala a Uniunii Europene. Noi, cei care ne mandrim cu titulatura de granar al Europei, producem din agricultura numai 15 miliarde dintr-un total de 400.
Productia agricola a Frantei este estimata la 70 de miliarde de euro. Francezii au o suprafata agricola dubla fata de cea a Romaniei. Dar produc de aproape 5 ori mai mult decat noi. Productia Germaniei este estimata la 51 de miliarde de euro. Iar Italia se lauda cu o productie de 48 de miliarde de euro numai din agricultura. Ca sa va dati seama de situatie, Italia are o suprafata agricola mai mica decat cea a Romaniei.
Dar productia lor este de 3 ori mai mare!##VIDEO134531##
La noi, 73% din totalul banilor adunati sunt adusi de culturile vegetale. Deci, castigam cel mai mult din ceea ce produce pamantul. Usturoiul chinezesc se vinde in piete la acelasi pret cu cel produs in tara. Asta desi parcurge 6400 de kilometri pana aici. Marul polonez este chiar mai ieftin decat cel romanesc, in ciuda sutelor de kilometri pe care le parcurge pana in pietele noastre.
La fel se intampla si cu rosia turceasca. Face o mie de kilometri pana la noi si bate, la pret, legumele romanesti. De ce am ajuns in aceasta situatie? Lucrurile stau cat se poate de simple. La noi, un eventual cumparator trebuie sa alerge prin comune si sate, in cautarea de producatori care sa-si vanda merele.
In tari precum Turcia sau Grecia, ca sa dam doar doua exemple, exista centre care aduna toti agriocultorii din zona respectiva.
In Uniunea Europeana media suventiilor acordate agricultorilor este de 11 500 de euro pe an. Nu e nicio surpriza cand spunem ca Romania ocupa ultima pozitie in clasament, cu o media a ajutoarelor pentru agricultori de numai 1.949
de euro. De unde aceasta diferenta? Pe langa banii europeni, fiecare stat contribuie cu sume in plus. La noi banii de la buget sunt foarte putini.Faramitarea terenului este una dintre cauzele principale pentru dezastrul actual. Lipsa resurselor de irigare o problema la fel de mare. La nivel mondial, exista aproximativ 1,5 miliarde de hectare de teren arabil. Aproximativ 300 de milioane sunt irigate. Adica 20% din total.
In Romania, putin peste numai 3% din suprafata arabila este irigata. Adica aproape 500 000 de hectare. Iar costurile pentru refacerea sistemului de irigatii sunt de 7000 de euro pe hectar. O suma uriasa pentru majoritatea agricultorilor.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Daca e greu sa irigam terenul, atunci e aproape imposibil sa-l lucram mecanizat. Utilajele reprezinta un lux pentru agricultorii romani. In Italia, spre exemplu, un organism de garantare detinut de stat ii ajuta pe fermieri sa achizitioneze terenuri si utilaje. Acelasi sprijin se acorda si fermierilor italieni din Romania.
Conform datelor detinute de patronatul din domeniul agricuturii, fermierii romani care apeleaza la un credit bancar pentru a cumpara un utilaj achita chiar si o dobanda de 10%. Un fermier austriac are, insa, facilitati, iar dobanda are o valoare de cel mult 3%.
In Romania un tractor lucreaza anual o suprafata de 10 ori mai mare decat in Austria. Asta pentru ca avem foarte putine utilaje. Mai mult de jumatate din cele 180 000 de tractoare din tara noastra sunt de pe vremea lui Ceausescu! In alte state ar fi trimise la casat!
Datele producatorilor si importatorilor de utilaje agricole spun asa: matematic, la noi, pentru fiecare 100 de hectare exista 1,7 tractoare. In Polonia, la aceeasi suprafata lucreaza 7 tractoare. Altfel spus, aram in 3 minute cat lucreaza strainii in putin peste 10 secunde. In Franta un muncitor roman care vrea sa lucreze la ingrijirea viei poate primi 1.600 de euro pe luna. La noi, salariile sunt de cel mult cateva sute de euro.
Va mai prezint un exemplu care o sa va dea pe spate. In Marea Britanie un sortator dintr-o crescatorie de pui castiga 40 000 de lire pe an. Adica aproape 4 000 de lire, cam 20 000 de lei, pe luna. In Franta, Germania si Italia, fiecare hectar de teren arabil produce, in medie, 2 sau chiar 3 000 de euro. In Romania cu chiu, cu vai, o mie! Calculele sunt facute tinand cont de productia generala si de suprafata agricola a fiecarei tari.
N-are rost sa mai dezbatem problema faramitarii pamantului. E o discutie lunga care pleaca tocmai de la desfiintarea vechilor C.A.P.-uri. Totusi, exista solutii pentru a face profit chiar si de pe suprafete mici de pamant. Lesne de banuit, n-o sa cultivi grau pe jumatate de hectar. N-o sa castigi mare lucru. Specialistii de la portalul Agrointel au calculat care ar fi cele mai profitabile culturi pentru suprafetele mici.
Este vorba de catina, zmeura, mur, capsun, nuc, goji si plante medicinale. Investitii relativ mici, profit pe masura. Nu trebuie sa concurezi la capitolul terenuri detinute cu agricultori ca Adrian Porumboiu sau Ioan Niculae pentru a castiga bani.
Nu va inchipuiti ca aceste culturi vor rezolva pur si simplu situatia. Nu e suficient sa pui ceva in pamant pentru a obtine automat si profit. E nevoie de stiinta marketingului: trebuie sa stii sa-ti promovezi si sa-ti vinzi produsele. Totul e pana la urma foarte simplu: e nevoie sa-ti protejezi banii si atunci cand se poate, sa incerci sa-i si inmultesti!