SARBATOARE mare in Turcia! Poporul turc a aniversat 100 de ani de la victoria de la Çanakkale impotriva flotei britanice si a aliatilor ei francezi

Editor: Alina Dirdala Autor: A.D.
Actualizat: 27 mar 2017, 20:05

A fost sarbatoare mare, astazi, in Turcia! O natiune intreaga i-a sarbatorit pe eroii care acum fix o suta de ani au zdrobit invincibila flota britanica si pe aliatii ei francezi!

Inalte oficialitati din Guvernul turc, dar si zeci de mii de oameni au sarbatorit, astazi, Victoria impotriva englezilor si francezilor din 1915. In fiecare an, Ziua Comemorarii Eroilor si a Victoriei de la Çanakkale aduna in Parcul National Gelibolu din insula mii de turisti veniti din toate colturile lumii. De data aceasta, insa, manifestarile au fost grandioase, dat fiind ca de la marea victorie se implinesc o suta de ani.

Batalia a pus capat uneia dintre cele mai indraznete actiuni din Primul Razboi Mondial. In 1915, britanicii si aliatii lor francezi au incercat sa forteze Dardanelele, sa ocupe Istanbulul si sa deschida o cale de comunicatie spre aliatii lor rusi.

Pentru indeplinirea acestui obiectiv au fost concentrate forte uriase, dar eroismul armatei otomane a dejucat planul. Britanicii si francezi au suferit pierderi grele si au fost nevoiti sa se retraga.

Batalia de la Canakkale este considerata de istorici piatra de hotar pentru poporul turc, cea care a permis proclamarea Republicii Turcia.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

##VIDEO134600##