Secretele alimentatiei sanatoase si CAT trebuie sa mancam ca sa evitam BOMBELE CALORICE

Editor: Silviu Bunea Autor: S.B.
Actualizat: 27 feb 2017, 06:22

O alimentatie sanatoasa nu presupune a manca doar anumite alimente, considerate mai bune pentru organism, ci inseamna si o dozare cantitativa a aportului alimentar si o diversificare a nutrientilor pe masura nevoilor corpului omenesc.

O alimentatie sanatoasa este, potrivit nutritionistilor, aceea care asigura, pe de-o parte, mentinerea unei stari de greutate adecvate, iar pe de alta parte, o diversificare suficienta, care sa aduca nutrienti diversi, care sa satisfaca nevoile organismului. Cu alte cuvinte, a manca sanatos presupune o anumita dozare a cantitatii, dar si o reglare calitativa (in special prin varietate) a alimentelor ingerate.

Peste jumatate din ratia zilnica de calorii – din glucide Potrivit nutritionistului salajean Marius Calinici, baza aportului caloric pentru un individ, indiferent de constitutia sa, trebuie sa fie reprezentata de glucide (zaharuri), care trebuie sa dea 50-55%

din ratia calorica zilnica. „Ideal ar fi ca aceasta ratie de glucide sa provina din zaharurile complexe, pe care le gasim in amidon si in fibrele vegetale, nu in glucidele simple, rezultate in urma procesului de prelucrare. Ca sa intelegem, cel mai bine este sa ne luam portia de zaharuri (de care avem nevoie pentru energie) din cereale, fructe si legume, care aduc, pe langa glucide, si fibre vegetale, care scad nivelul colesterolului in sange, regleaza tranzitul intestinal si previn riscul de cancer de colon.
in plus, vin si cu vitaminele si mineralele de care avem nevoie”
, explica el pentru Adevarul. Nutritionistul spune ca, la un necesar mediu de 2.000-2.200 de kcal/zi, respectand procentul de 50-55% zaharuri, rezulta ca un organism are nevoie, in 24 de ore, de 300-400 de grame de glucide.

Legumele nu pot inlocui carnea- Dupa glucidele aducatoare de energie, esentiale pentru organism sunt, apoi, proteinele.

„Din 20 de aminoacizi necesari functionarii organismului, doar o parte sunt produsi de corp. Restul trebuie asigurati din carne, inclusiv din cea de peste, din lapte si oua”, explica nutritionistul motivul pentru care organismul nostru are nevoie de proteine. Intr-un regim alimentar echilibrat, sanatos, acestea detin 12- 15 la suta din ratia calorica zilnica. in cifre absolute, acest procent se traduce, la un corp cu o greutate de 60 de kilograme, printr-un necesar de proteine de 50-60 de grame pe zi.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Ca sa intelegi cat inseamna asta, cantitativ, va pot spune ca 100 de grame de carne de porc sau de vita are 20 de grame de proteine.

100 de grame de mazare sau fasole uscata are 23 de grame de proteine, iar 100 de grame de soia- 40 de grame de proteina. in ultimele doua cazuri vorbim de proteine de calitate inferioara“, precizeaza el. Chiar daca exista, in ultimii ani, tendinta ca tot mai multa lume sa renunta la a consuma carne, mizand pe faptul ca isi asigura necesarul de proteine din vegetale, medicul avertizeaza ca legumele si fructele nu pot suplini lipsa produselor animale, intrucat nu contin aminoacizi esentiali.

Margarina- o forma toxica de grasimi- Oricat ar suna de ciudat, si grasimile au rolul lor bine determinat intr-o alimentatie sanatoasa. Vorbim in special despre acizii grasi- dintre care o parte pot fi produsi de organism, in timp ce pentru altii- cum sunt Omega 3 si Omega 6- este nevoie de aportul din alimente precum uleiul de soia, uleiul de floarea soarelui, uleiul de porumb si pestele, in special cel gras. Potrivit nutritionistului, exista si grasimi- cele saturate- care se gasesc cu precadere in... citeste continuarea pe kfetele.ro!