30 DE LEI. Va vine sau nu sa credeti, aceasta suma reprezinta toti banii pe care ii au la dispozitie, pe luna, multi romani. E vorba de pensionari, de o parte dintre batranii Romaniei. Uite asa ajungem la o intrebare importanta: cum ne putem pregati pensia din timp? Incercam sa facem mai multe calcule pentru a vedea cati bani din salariu merg la stat, teoretic pentru a ne asigura o batranete linistita.
Sa discutam despre domnul Popescu. Luna de luna, castiga un salariu cu mult peste medie- 3 mii de lei, sa spunem, adica peste 600 de euro. Daca acesta este salariul brut, atunci, atat domnul Popescu cat si angajatorul sau platesc aproape jumatate catre stat, contributii sociale si de sanatate, alte taxe si impozite, plus TVA-ul la cumparaturi. Practic, statul se infrupta pe saturate din acest salariu.
Daca numarul pensionarilor din Romania va depasi cu mult numarul angajatilor, atunci este posibil ca sistemul de pensii publice sa se prabuseasca.
Cum sa punem asta in alte cuvinte? Vedeti dumneavoastra, exista o regula importanta. N-am inventat-o noi, dar are la baza o logica simpla. Planurile se fac din timp. Iar asta e valabil mai ales pentru pensie.
Planurile pe termen mediu si lung bine puse pe hartie pot da rezultate foarte bune.Iata un alt exemplu: doamna Ionescu nu are asteptari mari de la autoritati, asa ca, luna de luna, isi investeste banii in actiuni la bursa. Face calcule, urmareste indicii bursieri si spera ca la batranete va avea parte de o odihna binemeritata, cu un venit suficient. Cam asta ne invata sa facem majoritatea economistilor.
Mai simplu, asta fac si adminstratorii fondurilor private de pensii. Desigur, orice investitie pe piata bursiera prezinta si riscuri.Cei de la Wall-street.ro au calculat cat ar trebui sa investim pentru o pensie de 3.000 de lei pe luna, timp de 20 de ani. Cifrele arata cam asa. 51,5 lei, investiti lunar in perioada in care suntem angajati, sa spunem vreme de 30 de ani, ne pot aduce, la anii batranetii, o pensie de 3 mii de lei pe luna.
Sa vorbim din nou, pe un exemplu practic. Un salariu brut lunar de 2.000 de lei. Calculam perioada de activitate la aproximativ 30 de ani. Contributia la pensie a salariatului si angajatorului este de aproximativ 626 de lei.
Aproximativ 31 la suta din salariu. Mergem mai departe cu aceste calcule. Angajatul munceste 360 de luni, deci trimite catre fondul de pensii, impreuna cu angajatorul sau, suma de 225.360 de lei. Asta, fara sa mai facem calcule privind rata de inflatie. Cat timp mai poate spera ca va primi pensia, dupa 30 de ani de activitate? Sa spunem 15 ani. Ar trebui sa primeasca, lunar, peste 1.200 de lei. Repet, fara a mai aduce in discutie si inflatia. Din pacate, realitatea anuleaza aceste calcule. De ce? Sistemul public de pensii este bazat pe principiul „solidaritatii intre generatii”. Practic, contributia ta nu-ti aparatine in totalitate.In 2007 a inceput sa functioneze, in Romania programul pensiilor private facultative. Pilonul III, dupa cum a mai fost denumit. iar in 2008, angajatii romani cu varsta de pana in 35 de ani, au devenit contribuabili la un fond de pensii private obligatorii, achitand primele sume de bani. In acea perioada- 2% din salariul brut. Atlfel spus, Pilonul II. Practic, autoritatile au cautat sa transfere o parte din povara platii pensiilor si catre sistemul privat. Pilonul I este sistemul public de pensii, cel pe care il cunoastem atat de bine.
Deci, sa recapitulam.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie
Diferenta principala dintre pilonul I, de stat, si cele private este organismul care va administreaza banii. Legal, un fond privat de pensii nu poate intra in faliment. In schimb, administratorul poate ajunge in aceasta situatie. Pana in anul 2014, fondurile private de pensii, facultative si obligatorii, au atras de la peste 6 milioane de romani suma de 15,6 miliarde de lei. Adica 3,4 miliarde de euro.
Date alarmante vin de la „Asociatia Fondurilor de Pensii”. Lunar, contributiile pentru aproape 3 milioane de romani nu sunt achitate iar de plata acestor dari depinde pensia fiecaruia. Din acest motiv, este important sa verificam daca angajatorii achita contributiile sociale. Cum facem asta?
Sunt 2 metode principale. Putem merge la Casa de Pensii, unde vom obtine o lista cu toate contributiile pe care le-am avut. In plus, daca facem o cerere speciala, putem obtine un nume de utilizator si o parola. Cu ajutorul acestora, intram pe site-ul Casei de Pensii si verificam aceste contributii, on line.
Practic, fiecare poate merge la Casa de Pensii de care apartine. Acelasi lucru se poate face si la fondurile private de pensii, in cazul in care aveti o astfel de contributie. Conform datelor Institutului National de Statistica, in anul 2014, numarul mediu al pensionarilor a fost de 5 milioane 357 de mii de persoane. Raportul dintre numarul mediu al pensionarilor din sistemul public si cel al salariatilor a fost de 10 la 10. Nu este un scor de fotbal, ci o realitate trista.
Atentie, acest raport reprezinta numai o medie. Oricum, nu va bazati prea mult pe cifrele asa-zis oficiale. Nu e o noutate ca institutiile publice sa ofere date contradictorii. Spre exemplu, in 2014, Casa de Pensii numara 4,5 milioane de angajati, iar Casa de Asigurari de Sanatate, 6 milioane si jumatate.
Majoritatea cad de acord asupra acestui calcul: un salariat munceste pentru 1,17 pensionari. Asta daca e sa lasam matematica sa vorbeasca despre situatia din 2014. In Bucuresti, 2 angajati muncesc pentru un pensionar. In Giurgiu, situatia e diametral opusa. 10 angajati muncesc pentru 18 pensionari. Statistic, la modul in care evolueaza demografia, numarul pensionarilor il va depasi tot mai mult pe cel al salariatilor. Previziunile pentru anii urmatori sunt de-a dreptul sumbre.
##VIDEO136655##
Revenim la cifrele seci ale Institutului National de Statistica. Facem referire tot la anul 2014. Atunci, pensia media lunara a fost de 846 de lei, cu o crestere usoara fata de situatia din 2013. 840 de lei reprezinta o suma mare pentru multi batrani. Au la dispozitie chiar si de 10 ori mai putin. Multi dintre ei au muncit. Dar sistemul romanesc le-a dat o lovitura serioasa la batranete.
Uitati-va bine prin portofele! Indiferent daca banii de acolo provin din salariu sau pensie, e bine sa aveti mare grija de ei. Si, atunci cand se poate, incercati sa-i investiti inteligent. Pana data viitoare, aveti grija de banii dumneavoastra!