CAT TE COSTA: Cum poti evita sa iei plasa in privinta cumparaturilor "made in China!"

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 27 feb 2017, 07:49

Moda cumparaturilor din China prinde tot mai mult teren! Fie ca vorbim de electronice, accesorii sau tot felul de unelte, romanii vor produse ieftine.

Ca sa evitam orice posibila teapa, ne-am propus sa ne informam temeinic in privinta importurilor de la mii de kilometri distanta. Invatam impreuna, in rubrica stirilor Kanal D „Cat te costa?”.

Dictionarul Explicativ al Limbii Romane defineste „chinezaria” drept un obiect de arta, chinezesc, desigur, lucrat cu migala. Normal, noi cunoastem un cu totul alt inteles. E vorba de produsele care ajung la noi in cantitati foarte mari, dar cu multe semne de intrebare legate de calitate.

Astazi vorbim despre chinezarii, in general. Un subiect complicat, dar scopul nostru este unul simplu. Vrem sa evitam eventualele tepe care nu inseamna decat gauri in portofel si multe dureri de cap.

Distanta dintre Romania si China este de aproximativ 6.000 de kilometri, asta daca ar fi sa o calculam in linie dreapta. Pe apa sau pe uscat, pe reteaua rutiera, peste 10 mii de kilometri contabilizeaza un transport pana in Romania.

Si-atunci, ne intrebam: cum de reusesc, totusi, chinezii sa obtina profit, expediind munca lor atat de departe?

Un portofel. O pelerina de ploaie. Sonerie de usa. Tot soiul de unelte. Mai multe busole. Un set care contine o foarfeca si un cutit. Pensule. Un aparat care masoara presiunea in roti. Si asa mai departe. Nu exista nevoie la care chinezii sa nu aiba un raspuns simplu: produse multe si ieftine!

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Indiferent

ca vorbim de industrie sau de agricultura, China are o reteta simpla. Mult, mai mult, enorm. Reusesc sa exporte produse la preturi de nimic pentru ca produc in cantitati uriase. De la usturoi si pana la ceasuri sau unelte.

Aceste produse parcurg mii de kilometri. Sunt incarcate in containere si incarcate pe vapoare uriase. Ajung in portul din Constanta, iar de acolo sunt distribuite in restul tarii. Uite-asa infloreste un comert al carui argument principal este pretul! Vezi si alte sfaturi utile in ce priveste cumparaturile urmarind rubrica "Cat te costa?"