Stii de ce are mancarea din avion nu are gust? Descoperirea facuta de cercetatori

Autor: S.B. Editor: Silviu Bunea
Actualizat: 27 feb 2017, 07:50

Cercetatorii de la Universitatea Cornell au ajuns la concluzia ca zgomotul este cel care schimba gustul mancarii in timpul zborului.

Oamenii de stiinta americani au descoperit ca deserturile nu sunt la fel de dulci intr-un avion zgomotos in timp ce alte aromele altor mancaruri sunt amplificate intr-un mediu zgomotos.
"Studiul a confirmat faptul ca, intr-un mediu zgomotos, gustul nostru este compromis", a declarat profesorul Robin Dando, coordonatorul studiului.
Cercetarea a aratat ca gusturile dulci sunt inhibate, in timp ce gustul aminoacizilor, cum este glutamatul din rosii, este amplificat.
Experimentul a fost realizat intr-un mediu inchis, cu un zgomot ambiental de 85 de decibeli, asemanator cu cel dintr-un avion cu motoarele pornite.
Cercetatorii cred ca acest comportament se datoreaza de stimularea unui nerv din urechea mediana.
Rezultatele studiului au fost observate si de companiile aeriene. Lufthansa a raportat ca pasagerii sai beau la fel de mult suc de rosii ca bere.

Oamenii de stiinta americani au descoperit ca deserturile nu sunt la fel de dulci intr-un avion zgomotos in timp ce alte aromele altor mancaruri sunt amplificate de zgomot.  "Studiul a confirmat faptul ca, intr-un mediu zgomotos, gustul nostru este compromis", a declarat profesorul Robin Dando, coordonatorul studiului.

48 de voluntari au participat la studiu. Ei au evaluat diferite concentratii din solutii care reproduceau cele 5 gusturi de baza, intr-un mediu zgomotos, care reproducea o cabina de avion si apoi intr-o cabina izolata fonic. Voluntarii

au indicat ca gustul unor alimente care contin glutamat, un aminoacid, cum este sucul de rosii, este mai intens in mediul zgomotos. Intensitatea gusturilor sarat, amar si acru nu a fost modificata de zgomot, ina gustul dulce a fost estompat. Experimentul a fost realizat intr-un mediu inchis, cu un zgomot ambiental de 85 de decibeli, asemanator cu cel dintr-un avion cu motoarele pornite.

Cercetatorii cred ca acest comportament se datoreaza stimularii unui nerv din urechea mediana. Rezultatele

studiului au fost observate si de companiile aeriene. Lufthansa a raportat ca pasagerii sai beau la fel de mult suc de rosii ca bere.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”