ATI FOST AICI: incursiune in povestile lui Creanga!

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 25 aug 2021, 23:25

Mergem la Humulesti sa descoperim universul copilariei lui Nica a Petrei din „Amintirile lui Ion Creanga”.

Toti cei care ajung in Neamt, pe malul Ozanei „cea frumos curgatoare”, se declara cuceriti. La fel si George Mihai si Cosmin Ciobanu, care va intreaba „Ati fost aici?”.

"Invatator l-a avut pe parintele Humulescu, care a avut un car de minte si multa bunatate la suflet. Printre colegi era si fiica parintelui, Smarandita, care ea a fost cu ideea "Haideti, haideti cu mine in cimitir, sa stam cu ceasloavele ca sa citim, ca printele-i la biserica, la rugaciune!" Si stateau asa cu ceasloavele si cand clampaneau odata ceasloavele, asa cadeau victime intre filele lui cate o cuvioasa musca

si cate un cuvios bondar. In ziua aceea, era potop pe capul mustelor!

"Incepand de la cei mititei pe care ii aduc parintii-n brate, pan' la cei de 80-90 de ani. Il cauta permanent pe Nica din Humulesti.”

Aici, povestile prind viata. "Pe langa cea mai buna forma de marketing, e chiar educativ si foarte interesant pentru romani, pentru straini, in special, sa vada cum o bucata de lut ajunge sa dea viata unui personaj anume.

Exact cum spunea si Creanga: "Iaca sunt un bot de huma!" Si botul de huma pe care-l modelez, cu timpul devine Pacala sau tusa Marioara sau Smarandita popii. Asa cum ii realizez eu, ii fac spre caricatura un pic. Si povestile sunt scrise cu umor. (…) Nu-i ceva epuizant sau obositor. E ceva frumos!”

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Mi-ar

placea ca optimismul asta sa se raspandeasca, pentru ca avem ce oferi, iata, aveti ce gasi aici, aveti ce vedea, iar oamenii locului sunt, cu siguranta, la fel de captivanti. (…) Vizitati Neamtul si dati o fuga si pana aici, in coasta statiunii Oglinzi!”