O echipa de cercetatori din Italia si Elvetia au studiat obiceiurile alimentare a 5000 de femei din Italia si au corelat rezultatele cu starea lor de sanatate la batranete. Astfel, cele care urmau o dieta compusa din legume, peste, cereale si alte mancaruri specifice zonelor mediteraneene au inregistrat cu 57% mai putine cazuri de cancer de uter.
Sansele de a face cancer de uter sau de col uterin sunt influentate de varsta si de predispozitia genetica, dar alimentatia joaca un rol de favorizare a bolii.
Dieta mediteraneana presupune consumul de legume, fructe si cereale intergrale. Carnea rosie nu este recomandata, pestele si carnea de pui sunt inlocuitori mai sanatosi. Grasimea animala sau untul sunt inlocuite cu uleiul de masline iar sarea trebuie eliminata. In timpul meselor este recomandat consumul de vin rosu, dar cu masura. Barbatii ar trebui sa bea trei pahare iar femeile- doua.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
"Abtinerea de la fumat, mentinerea unei greutati optime, exercitiile fizice si dieta alimentara sanatoasa pot intoarce cifrele in favoarea noastra",
a declarat dr. Julie Sharp, un cercetator britanic in domeniul cancerului.