CAT TE COSTA?  Cand este indicat sa tii banii pe card si cand ar trebui sa-i scoatem de la bancomat?

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 27 feb 2017, 08:17

Cat te costa „cash”-ul? Iata intrebarea pe care ar trebui sa o avem tot timpul in gand, atunci cand incasam un venit. Cat te costa „cash-ul”, sa ai banii in buzunar si nu in cont?

Nu ne-am apucat de vreo melodie rap. Dar banii costa, asta este clar. In cazul unei pensii sau al unui salariu, ambele filtrate prin intermediul unui card, aceste costuri se traduc in comisioane.

Stiu ce-o sa spuneti. Tinerii sunt mult mai familiarizati cu sistemul bancar, le este mult mai usor sa faca tranzactii folosind cardul si nu tin prea mult sa aiba bani lichizi in buzunar, in timp ce batranii inca invata.

Ei bine, practica ne demonstreaza si altceva.

"Cu banii cash, consider ca sunt mult mai in siguranta. Din ce cauza? Se fac foarte multe… manarii, sa zic asa. Foarte multi fura cu tot felul de dispozitive. Sunt mai in siguranta asupra mea. Am incredere in mine, nu in sistemul bancar,” gandesc unii.

Iata, in schimb, ce ne spune o turista de varsta a treia pe care am intalnit-o prin capitala:„Pentru turisti e mai bine pe card! Deoarece, daca pierzi cardul, te duci la banca si le spui: mi-am pierdut cardul.

O sa-ti dea un alt card. O sa ne dea un alt card. Dar cu cash in buzunar…”

Daca tinem cont de multe dintre pareri, atunci postasul care aduce pensia acasa este o specie amenintata cu disparitia??

Conform datelor BNR, in Romania exista aproximativ 14 milioane de carduri. Pentru cei care doresc sa achite cumparaturile cu ele, in magazine functioneaza doar 135 de mii de POS-uri.
Point of sale, sau punct de vanzare, pe romaneste.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Comerciantii nu se inghesuie sa accepte multe plati in acest fel din pricina comisioanelor.

Achita chirie pentru POS, dar si un procent catre banca emitenta a cardului.

Majoritatea facturilor si chiar taxele pot fi platite prin card. In acest fel, scutiti, in primul rand, cozile uriase de la diferiti furnizori. Obisnuiti sau nu cu sistemul bancar, probleme pot aparea la orice pas si pentru oricine! Vezi cand este mai bine sa scoti bani de pe card si cand nu urmarind materialul video alaturat!