Cine n-a auzit macar o data-n viata de mandrele nunti din Certeze? Iata detalii inedite de la un astfel de eveniment

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 27 feb 2017, 10:07

Localnicii se pregatesc de petrecere! Asa ca batranele satului s-au pus pe treaba: pregatesc costumele, fac cununile si muncesc din zori pana-n seara ca totul sa iasa perfect in ziua nuntilor.

Nu este ceremonie, daca nu este cu alai mare! Si nu este nunta in toata regula, daca straiele traditionale nu stralucesc pana-ti iau ochii. Nu-i lucru usor sa ai in grija un astfel de eveniment iar tanti Maria stie foarte bine ce inseamna acest lucru.
Femeia este singura din zona care confectioneaza cununile mireselor si are o responsabilitate foarte mare.

Un adevarat maraton al nuntilor se declaseaza in august, iar pregatirile se incep din timp.

Tanti Maria are deja gata aproape toate cununile.

Tanara cu parul balai este Francesca. Mai are o luna pana la nunta si a venit deja sa se asigure ca toate podoabele ii sunt pregatite.

Pana sa ajunga, insa, la viata colorata pe care i-o ureaza batranii, Francesca trebuie sa treaca de nunta cu zambetul pe buze, in ciuda  greutatii cununii pe care o  va purta.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Dupa jumatate de ora, tanara trebuie sa invete sa suporte 5 kilograme de margele numai in jururl capului si al gatului, fara a mai pune la socoteala greutatea hainelor.

Nu degeaba nuntile din Certeze fac deliciul unei tarii intregii. Pe langa spectaculozitatea aparitiilor, traditiile pur romanesti sunt pastrate cu strajnicie in aceasta zona. Iar mirii au un ritual intreg de urmat pana sa isi uneasca destinele.

 

Taguri: