Amara, statiune turistica doar cu numele?

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 25 sep 2020, 23:55

Amara, statiune turistica de interes national! Asa scrie pe panoul de la intrarea in oras. De fapt, imediat ce ai intrat in localitate, intri pe ulite prafuite pe care circula carutele.

Localnicii isi duc viata de azi pe maine, iar vestita statiune de pe vremuri mai e vizitata doar de cativa pensionari, veniti pentru tratament si bai cu namol.

Pe plaja din Amara bate vantul. Nu la propriu, pentru ca afara sunt peste 40 de grade, ci la figurat. Nimic nu mai aminteste de vestita statiune din „Epoca de Aur”. Acum, doar cativa pensionari incearca sa prinda razele soarelui, iar altii, cat sa-i numere pe degetele de la o mana,  se balacesc in lac.

Cei mai multi vin la Amara pentru tratament. Cine vine in statiune cu bilet de trimitere, plateste pentru un sejur intreg jumatate din pensie.  Asa ca oamenii sunt multumiti-in alta parte nu si-ar permite sa se trateze.

Pe plaja din Amara, jumatate acoperita cu iarba si jumatate cu nisip, il gasim si pe acest barbat. Alearga spre apa, ca sa scape de canicula.



Doamna din Galati s-a bronzat bine, iar acum se pregateste sa plece spre casa.
A venit pentru namolul din lac, nu are, insa, bani si de tratament in statiune.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Singurul loc care te duce cu gandul la o zona de tratament este complexul hotelier.

Imediat, insa, ce te indepartezi de parcul din apropiere, te lovesti de saracie.

Amara e oras in acte, insa, oamenii traiesc ca la tara.Doamna Maria vinde cateva rosii pe care le-a cultiva cu greu in gradina. Asa reuseste sa faca intr-o zi bani de paine. Viata e amara intocmai precum numele statiunii de interes national. Nu o ajuta cu nimic faptul ca locuieste intr-o zona turistica, oricum turisti nu prea vede, iar la plaja din localitate nu a mai fost de ani de zile.

Ascunsa dupa un deal o gasim pe doamna Dumitra. Nici ea nu a mai fost la plaja de cel putin 30 de ani. Are o gospodarie de ingrijit si nu-i sta gandul nici la distractie si nici la tratament. Anual, putin peste 10 mii de persoane ajung aici, desi Amara se afla in circuitul national al statiunilor balneare din Romania.

 

Taguri: