4 lecţii de design interior de la ţările scandinave

Editor: Silviu Bunea Autor: S.B.
Actualizat: 25 sep 2020, 13:35

În ultimii ani, au început să prindă şi la noi teren decoraţiunile interioare în stil scandinav.

Acestea sunt populare datorită stilului curat, luminos şi, în acelaşi timp, extrem de primitor.  Câteva lecţii învăţate de la casele din peninsula scandinavă:

1. Culori deschise, neutre

Scandinavii folosesc foarte mult culorile deschise în amenajarea interiorului: alb, gri, crem, nuanţe de albastru deschis. Acestea reflectă lumina şi lasă impresia unui spaţiu mai mare şi aerisit, pe când culorile închise vor avea efectul advers. De asemenea, rareori veţi vedea la scandinavi podeaua acoperită de covor, gresie sau mochetă- ei preferă lemnul, în culori cât mai deschise.

Dacă vreţi să vă amenajaţi casa într-un stil asemănător, puteţi vopsi pereţii în alb, puneţi parchet deschis la culoare în încăperi şi cumpăraţi mobilă albă- găsiţi la Retro Boutique numeroase piese de mobilier elegant, în tonuri de alb. Pentru contrast, adăugaţi accesorii viu colorate, cum ar fi perne decorative, o vază, un covor sau lămpi de podea.

2. Lumina naturală

Cei din peninsula scandinavă au geamurile mari, din tavan până în podea, pentru a “inunda” cât mai mult casele în lumină naturală.

Deoarece au parte anual de 60 de zile fără soare, cât durează noaptea polară, scandinavii apreciază foarte mult lumina naturală şi vor să beneficieze din plin de ea.

Din acelaşi motiv, nu veţi vedea la ei geamurile obstrucţionate de draperii sau perdele- un aspect pe care-l putem prelua şi noi cu uşurinţă.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

3.

Balcoane deschise

În ciuda faptului că balcoanele caselor scandinave sunt în general extrem de înguste, acestea sunt exploatate la maxim cu fiecare ocazie. Scandinavii nu le închid şi nici nu le folosesc pe post de camere de depozitare. În schimb, le amenajează cu o măsuţă din lemn sau fier forjat, câteva scaune şi pături, pentru a petrece acolo serile împreună cu prietenii, la un pahar de vin sau vodkă.

4. Maximizarea spaţiului

Dacă urmăriţi blogurile internaţionale de design interior, veţi vedea că cele mai multe surse de inspiraţie pentru a maximiza încăperile mici provin din casele scandinave. Aceştia au camere destul de mici, însă primitoare şi călduroase, datorită stilului în care sunt amenajate. Scandinavii pun accent pe funcţionalitate, au foarte multe piese de mobilier cu spaţii de depozitare ascunse. În acelaşi timp, vor păstra un stil minimalist, curat, aerisit, fără obiecte care să încarce încăperea inutil.

Curăţaţi casa de orice fel de obiecte de care nu vă folosiţi, renunţaţi la bibelourile sau tablourile rămase moştenire, şi păstraţi doar lucrurile esenţiale. Accesorizaţi cu lumânări, pentru a da un aer călduros.

Foto credit

 

Taguri: