Nu multa lume stie ca toate sticlele ar trebui sa aiba inscriptionate un indicator referitor la tipul de plastic din care sunt confectionate. Aceasta informatie este foarte importanta, deoarece unele tipuri de plastic contin diferite chimicale care pot afecta sanatatea consumatorilor.
Iata simbolurile si semnificatia lor:
PET sau PETE
Este unul dintre cele mai folosite tipuri de plastic, regasindu-se in majoritatea sticlelor de apa sau suc; este indicat sa fie folosit o singura data.
HDP sau HDPE
Plasticul tip HDP este utilizat in realizarea sticlelor mai dure (spre exemplu cele de lapte sau de detergent), a jucariilor sau a pungilor. Specialistii spun ca este cel mai sigur pentru sanatatea noastra, deoarece nu elibereaza chimicale.
PVC sau 3V
PVC-ul este un plastic moale si flexibil, folosind pentru realizarea caserorelor de mancare sau a sticlelor de ulei. Elibereaza 2 chimicale toxice care afecteaza echilibrul hormonal al corpului.
LDPE
Acest tip de plastic nu poate fi folosit in realizarea sticlelor, desi nu elibereaza niciun tip de chimicale in apa. Cu toate acestea, nu este o idee buna sa cumparati produse care folosesc acest tip de ambalaj.
PP
Este un tip de plastic semitransparent sau alb, folosit de obicei la realizarea ambalajelor de iaurt sau sirop. PP este dur si usor si are o rezistenta la caldura excelenta- nu se topeste atunci cand este incalzit. Este considerat a fi un plastic sigur, deoarece protejeaza continutul impotriva chimicalelor si a umezelii.
PS
Polistirenul este un plastic usor si ieftin, folosit cu preponderenta la cartoanele de oua si la acele cutii in care este pusa mancarea comandata la pachet.
Nu este indicat pentru depozitarea pe termen lung a mancarurilor si bauturilor deoarece, in prezenta caldurii, elibereaza substante nocive.
PC
Folosit cu precadere in realizarea sticlelor pentru bauturile sportive, acesta este cel mai nociv tip de plastic. Elibereaza in continutul pe care il adaposteste substante chimice foarte periculoase si nocive pentru corpul uman.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti