VOR SA MEARGA LA SCOALA: Cine sa se mai gandeasca la invatatura cand stomacul cere de mancare?

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 27 feb 2017, 13:31

Toti copiii au dreptul la educatie. Dar drumul de la teorie la practica e lung. In prag de an scolar, sute de mii de copii au sanse minime sa paseasca intr-o sala de clasa.

De astazi, va prezentam o campanie marca Stirile Kanal D prin care ne propunem sa le oferim elevilor sansa sa mearga la scoala, sansa la un viitor mai bun.

„Cine are carte are parte” spune o vorba din popor, dar ce te faci atunci cand nu ai parte de carte? Cand mama si tata nu au nici ce sa-ti puna pe masa?

Diana este unul dintre miile de copii mult prea saraci  care viseaza ca intr-o buna zi sa aiba parte de carte.

Trece in clasa a V-a si toata vara s-a gandit la prima zi de scoala. Am gasit-o intr-o casa darapanata dintr-un sat din Dambovita. Aici traiesc patru suflete cu putin peste 600 de lei pe luna.

Acum cat mai e cald, parintii muncesc cu ziua si parca lipsurile nu mai sunt atat de mari, se gandesc cu groaza, insa ca vine iarna si nu stiu cum o vor trece.


Diana a invatat inca de mica ce inseamna sa nu ai. Ca orice copil de varsta ei, si-ar dori si ea mai multe jucarii si poate haine noi in prima zi de scoala. Stie, insa, ca parintii nu-si permit luxul acesta, asa ca si ea dar si fratele ei au invatat sa nu ceara.

Elena are doar opt clase. Parintii ei nu si-au permis sa o tina la liceu.
Pentru ca nu vrea acelasi viitor si pentru copiii ei, femeia e in stare de orice sacrificiu, numai sa-i vada realizati si sa-i stie mai bine ca ea.

Alexandru va merge anul viitor la o scoala profesionala, iar apoi isi va ajuta tatal in constructii. Vrea sa ridice case, unde oamenii sa-si cladeasca o viata, una buna si ferita de necazuri.

Ei sunt doar doi din zecile de mii de copiii care au nevoie de ajutor ca sa mearga la scoala, ca sa-si asigure un viitor.

Impreuna, putem sa-i ajutam si sa  le oferim o sansa, asa cum au primit patru copiii din capitala.

Mario abia s-a intors de la gradinita si s-a pus pe nazbatii, impreuna cu fratele mai mic. Nu prea au jucarii, asa ca recita poezii. Sora lor deseneaza intr-o carte cu cele cateva creioane  tocite, singurele care ii coloreaza lumea gri din jur.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Norocul

lor e ca merg la gradinita, ajutati de o fundatie. Altfel, mama lor nu si-ar permite sa-i trimita. E singura si singurul venit e ajutor social.

Locuiesc in doua incaperi, unde vara e prea cald, iar iarna prea frig. Tavanul sta sa cada, dar nu au bani sa-l repare. Copiii s-au obisnuit cu necazurile  si singura lor bucurie e gradinita, acolo uita de toate lipsurile. Mama se gandeste in fiecare zi ce sa le mai puna pe masa.



E realitate trista, e cealalta Romanie de care alesii nu stiu sau nu vor sa stie. Copii care indura foamea si frigul si parinti care sunt capabili de sacrificiul suprem, doar ca sa-i trimita la scoala. Putem sa-i ajutam si le aduce un zambet pe chip, la inceput de an scolar.

 

Taguri: