Nici nu trebuie sa fie sarbatoare-n calendar ca oltenii sa o tina numai in petreceri! E luna zaibarului

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 27 feb 2017, 16:54

E luna zaibarului, asa ca nu-i curte de gospodar in care sa nu se zdrobeasca strugurii si sa nu se inchine paharele.

Ce-si face olteanu` cu mana lui, zaibar se numeste. Dulce si-aromat ca buzele fecioarelor, asa-i si vinul iesit din mainile urmasilor lui nea’ Marin.  De cum intri in Bailesti, parfumul strugurilor copti, proaspat zdrobiti, iti face pofta sa te pui la masa, sa inchini paharul si sa nu te mai ridici.

Cei care au stiut sa se fereasca de seceta au avut o recolta strasnica. Din viile incarcate, boabele mari si carnoase le-au facut un zaibar limpede ca apa de izvor, dulce ca mierea si negru ca noaptea, dar cat sa nu-ti intunece judecata.


Asta-i adevarata „valuta forte” olteneasca.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

In beci, rasplata muncii se numara in butoaie.

700 de litri vor umple cei trei uriasi, din care familia isi va astampara setea tot anul. Gata via, gata si butoaiele, un singur lucru mai lipseste: „sa iasa prazul, si cand o iesi prazul...”
Sa vezi atunci petrecere!

 

Taguri: