Cand vine vorba de achizitionarea unei locuinte, economiile facute pornesc de la cateva mii de lei si pot ajunge la zeci de mii. Cheia, atunci cand iti cumperi o casa, este informatia. Trebuie sa cauti cat mai multe oferte si sa le compari. Intr-un cuvant, sa te informezi. Un targ imobiliar este o solutie buna, dar are si dezavantaje- se organizeaza de doua ori pe an. Totusi, indiferent de oferte, baza este formata din posibilitatile financiare.
Cei care se gandesc sa incheie o afacere imobiliara chiar in acest an, trebuie sa stie ca fondurile alocate programului „Prima Casa” sunt pe terminate, iar analistii economici nu vad cu ochi buni miscarile legate de preturile de pe piata imobiliara.
In tara noastra, mecanismele financiare functioneaza extrem de ciudat.
Daca vreti un apartament in centrul Capitalei, preturile pornesc de la 1.200-1.300 de euro pe metru patrat. Desigur, diferenta dintre orase este uriasa. Spre exemplu, un apartament de 100 de mii de euro din Bucuresti se vinde in buricul Focsaniului cu doar 30 de mii de euro.
##VIDEO144722##
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Casa din lemn pare a fi o solutie ieftina. Specialistii vorbesc de o diferenta de pret de aproximativ 100 de euro in minus pe metrul patrat fata de o constructie din caramida sau BCA.
In cazul caselor, de multe ori diferenta este facuta de pretul terenului. Codul Fiscal aduce o veste buna. De la 1 ianuarie 2016, se va aplica tva de 5 la suta pentru proprietatile de pana la 450 de mii de lei. Este o crestere a plafonului pentru TVA-ul minim care ar trebui sa impulsioneze vanzarile. Proprietatile care depasesc 450 de mii de lei, adica aproximativ o suta de mii de euro, vor fi taxate cu tva de 20 la suta, si nu 24, ca pana acum.
Martea viitoare facem din nou calcule, impreuna. Tot aici, la „Cat te costa?” Pana atunci, aveti mare grija de banii dumneavoastra!