ATI FOST AICI? Manastirea Varatec, locul unde si-a gasit odihna vesnica Veronica Micle

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 24 sep 2020, 07:00

Va invitam astazi prin locuri putin cunoscute, dar cu o insemnatate aparte. Mergem acolo de unde a plecat in viata Veronica Micle, frumoasa poeta care avea sa-i fure inima lui Mihai Eminescu.

Dupa disparitia poetului national, Veronica s-a intors in Moldova. Si-a gasit odihna vesnica la Manastirea Varatec. Ati fost aici?
„Cu siguranta nu s-ar fi stiut nimic despre Veronica Micle dar datorita lui Eminescu a ajuns muza inspiratoare, si datorita lui Eminescu este si casuta aceasta memoriala Veronica Micle.”

„Aceasta casuta a fost construita in anul 1834 de catre manastirea Neamt. In anul 1850, Ana Campeanu, mama poetei, vine de la Nasaud si cumpara aceasta casa cu suma de 100 de galbeni.

Se mai pastreaza doar singura fereastra, care este in ultima camera. Iar peste drum este fosta scoala domneasca, unde a invatat marele povestitor humulestean Ion Creanga si renumitul filozof, Vasile Conta. Acum este muzeul de Istorie si Etnografie.

In anul 1856 se muta din Targu Neamt, impreuna cu mama, la Iasi. In acelasi an, mama sa o inscrie pe Veronica, la cursurile normale de fete, cu program de pension.

Asa cum atesta diploma de absolvire, Veronica a fost notata cu calificativul de eminenta. Si la varsta de 14 ani se casatoreste cu profesorul Stefan Micle, care era profesor universitar. Ea a avut doua fiice cu profesorul Stefan Micle.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ea a

convietuit cu sotul timp de 15 ani. Dupa moartea sotului, vinde casa din Iasi si se muta la Bucuresti, aproape de Eminescu. Eminescu, in doua randuri a cerut-o in casatorie pe Veronica, dar cei de la Junimea s-au opus, si in special s-a opus Titu Maiorescu, spunand ca nu va mai canta la fel de frumos ca inainte sau, noi asa zicem si am inteles, ca si Titu Maiorescu o iubea pe Veronica.

Eminescu moare la 15 iunie 1889 si este inmormantat la cimitirul Bellu din Bucuresti.  Iar Veronica Micle mai traieste doar 51 de zile dupa moartea lui Eminescu. Deci, dandu-si seama ca viata fara Eminescu nu are niciun sens, ea s-a otravit, luand o cantitate foarte mare de arsenic. Dar a murit cu un puternic dor, sa fie inmormantata la umbra unui brad. A murit departe de eternitatea Iasiului si departe de teiul eminescian.

 

Taguri:

În a doua parte a ediției de astăzi din „Casa iubirii”, Patrick a chemat-o în camera roșie pe Bianca Giurcă, însă cei doi nu au vorbit despre ei, ci mai mult despre tensiunile cu care s-a confruntat concurenta.