UPDATE 14 decembrie:
Ioana fusese transportata in urma cu o luna, de la Spitalul Bagdasar Arseni din Bucuresti la o clinica din Germania. Un zambet care nu ascundea vreo durere, un chip luminos care contura o tanara plina de viata. Asa parea Ioana in pozele pe care le posta pe contul sau de socializare. Parea fericita, chiar daca drumul vietii i-a fost presarat cu greutati. Colegii de serviciu spun ca soarta i-a furat ambii parintii cu mult timp in urma, din cauza unor boli grave, dar Ioana a gasit taria de a merge inainte, puterea de a
Ioana tocmai se departise de iubit dupa o relatie de lunga durata, in urma cu aproximativ o luna.
Ii placea sa se distreze alaturi de prieteni si sa se bucure de viata. In seara de 30 octombrie, Ioana s-a alaturat unui grup de amici si a mers in Clubul Colectiv pentru a se bucura de concertul trupei preferate, Goodbye to Gravity.
Nimic nu anunta tragedia care avea sa indolieze o tara intreaga!In urma incendiului care a izbucnit in club, Ioana a fost internata in spital in stare grava. Avea arsuri pe o suprafata mare a corpului, dar si complicatii digestive. De la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitala, medicii au hotarat sa o transfere la o clinica din Germania. A fost dusa cu un avion militar. Verisoara sa, unica ruda care ii mai ramasese, a vegheat-o cat a fost internata.
Spera ca Ioana isi va reveni si vor petrece Craciunul impreuna. Firul vietii i s-a terminat, insa, aseara. Bizar este ca si mama ei a murit la aceeasi varsta, la 36 de ani. Acum, Ioana va fi alaturi de parintii ei, in Cer.Apropiatii sperau ca Ioana isi va reveni si vor petrece Craciunul impreuna. Firul vietii i s-a terminat, insa, in aceasta dimineata.
Cu durere ca inca un tanar cu suflet frumos a plecat in „Colectivul Ingerilor”, trei dintre supravietuitorii tragediei vad, de-acum, altfel viata: „Nicio carte nu te invata ce te invata viata.
Tragedia i-a maturizat, iar medicii, prietenii si oamenii pe care i-au simtit alaturi i-au intarit, i-a ajutat sa mearga mai departe.
Multa lume i-a sunat si i-a vizitat, insa niciun oficial nu i-a intrebat de sanatate.
Cei care au scapat din infernul care a indoliat o tara intreaga spera ca astfel de nenorociri sa nu se repete.
Cu mari emotii, si-au luat la revedere si de la medicii si asistentele care i-au ingrijit clipa de clipa.Intre timp, specialistii au incheiat cercetarile si, potrivit unor surse din ancheta, sunt gata sa simuleze, intr-un laborator, la scara reala, incendiul care a ucis 61 de oameni.
UPDATE 22 noiembrie: Alexandru Hogea, tanarul care a murit duminica intr-un spital din Viena, avea 19 ani, era din Sinaia si era student la Facultata de Automatica si Calculatoare din Bucuresti.
Alexandru Hogea era din Sinaia, unde a absolvit Colegiul "Mihail Cantacuzino".
Dupa incendiul din Clubul Colectiv, el a fost internat la Spitalul Universitar cu arsuri pe apoape 60 la suta din suprafata corpului, iar in 7 noimebrie a fost transferat la spitalul austriac, in timp ce parintilor lui li s-a spus ca acesta va fi transferat la un spital din Bruxelles.
O adolescenta din Sinaia a creat, in 10 noiembrie, o campanie pe Facebook pentru sustinerea tanarului.
"Am inteles ca a fost intubat. Acum este in Viena, inernat la AKH! Haideti sa fim alaturi de Alex! Puteam fi noi in locul lui", arata eleva din Sinaia.
in urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoana. in trei saptamani de la tragedie au decedat alte 33 de persoane, numarul victimelor ajungand, duminica, la 60.
Alte aproximativ 150 de persoane au fost ranite si internate in spitale din Capitala. Dintre acestea, 39 au fost transportate spre unitati sanitare din strainatate, insa zece au decedat, trei in Marea Britanie, unul in Israel, doi in Olanda, unul in drum spre Elvetia, unul in Franta si doi in Germania.Potrivit unor surse medicale, tanarul care a decedat se numeste Alexandru Mihai Iancu, avea 22 de ani si era internat in stare critica la Spitalul "Sfantul Ioan".
O alta pacienta ranita in incendiul din Colectiv, Andreea stefan, a murit, vineri, in spitalul din Germania unde fusese transferata, in urma cu aproximativ doua saptamani, de la Spitalul "Sfantul Ioan” din Bucuresti,
In urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoana. in trei saptamani de la tragedie au decedat alte 32 de persoane, numarul victimelor ajungand, vineri, la 59.
Alte aproximativ 150 de persoane au fost ranite si internate in spitale din Capitala. Dintre acestea, 39 au fost transportate spre unitati sanitare din strainatate, insa zece au decedat, trei in Marea Britanie, unul in Israel, doi in Olanda, unul in drum spre Elvetia, unul in Franta si doi in Germania.
in spitalele din Bucuresti mai sunt internate 40 de persoane ranite in incendiul din Colectiv, dintre 10 in stare critica sau grava.
Ea fusese transferata de la Spitalul Sfantul Ioan din Capitala cu arsuri grave pe 30% din suprafaţa corpului şi caile respiratorii afectate. Numarul victimelor care au pierit ca urmare a incendiului din Colectiv a ajuns la 58.
Familia Andreei Ştefan, tanara din Ramnicu Valcea ranita in clubul Colectiv, a anunţat ca aceasta a decedat joi noapte intr-o clinica din Germania.
Potrivit voceavalcii.ro, Andreea a fost trezita ieri de medici timp de 45 de minute, insa se pare ca nu ar fi reacţionat foarte bine, ea fiind ingrozita de starea in care se afla. De aceea, cadrele medicale se pare ca au bagat-o din noua in coma indusa.
Numai ca, organismul tinerei nu a mai rezistat, iar in aceasta noapte ea s-a stins la doar 28 de ani.
Purtatorul de cuvant al Spitalului Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri, Adrian Stanculea, a declarat ca joi a decedat o pacienta care fusese transferata de la Spitalul "Sfantul Ioan".
Potrivit unor surse medicale, miercuri a fost transferata de la Spitalul "Sfantul Ioan" la Spitalul de Arsi Ana Albu (30 de ani). Tanara a fost internata in 30 octombrie, dupa incendiul din clubul Colectiv, la Spitalul "Sfantul Ioan", in stare grava, cu arsuri pe corp si arsuri de cai respiratorii.
in urma incendiului din clubul Colectiv au decedat la fata locului 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoana. in 20 de zile de la tragedie au decedat alte 30 de persoane, numarul victimelor ajungand, joi, la 57.
Alte aproximativ 150 de persoane au fost ranite si internate in spitale din Capitala. Dintre acestea, aproximativ 40 au fost transportate spre unitati sanitare din strainatate, insa noua au decedat, trei in Marea Britanie, unul in Israel, doi in Olanda, unul in drum spre Elvetia, unul in Franta si unul in Germania.
in spitalele din Bucuresti mai sunt internate 44 de persoane ranite in incendiul din Colectiv, dintre 11 in stare critica sau grava.
Potrivit datelor Ministerului Sanatatii, sambata dimineata, in spitalele din Bucuresti mai erau internate 56 de persoane, ranite in incendiul din Clubul Colectiv, 13 dintre acestea fiind in stare citica si grava.
Totodata, un alt pacient Ionut Liviu Popescu (29 de ani) a fost transferat, vineri, de la Spitalul de Arsi la spitalul AKH din Viena, Austria, cu o aeronava a Inspectoratului General de Aviatie.
in urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoana. in doua saptamani de la tragedie au decedat alte 28 de persoane, numarul victimelor ajungand, vineri, la 55.
Alte aproximativ 150 de persoane au fost ranite si internate in spitale din Capitala. Dintre acestea, 37 au fost transportate spre unitati sanitare din strainatate, insa noua au decedat, trei in Marea Britanie, unul in Israel, doi in Olanda, unul in drum spre Elvetia, unul in Franta si Loredana Darescu in Germania.
Spitalului Maasstad din Rotterdam, din Olanda, unde a fost transferate o parte dintre victimele ranite in incendiul din clubul Colectiv, si-a creat o varianta in limba romana a paginii sale web.
Conform paginii web, "in centrul de arsi al spitalului Maasstad sunt tratati pacienti cu arsuri si alte tipuri de probleme legate de piele. in spitalul Maasstad se gaseste unul dintre cele trei centre de arsi. Celelalte doua centre de arsi sunt stabilite in spitalul Rode Kruis (Beverwijk) si spitalul Martini (Groningen)".
De asemenea, apar informatii si despre conditiile de vizitare a pacientilor din Romania, fiind rugate sa se prezinte doar rudele de gradul I, dar dupa o programare telefonica.
"Daca nu sunteti familie directa a victimelor, atunci puteti trimite o carte postala. Flori si alte cadouri nu sunt acceptate in legatura cu posibile infectii", se mai arata pe site-ul Spitalului Maasstad.
Rudele victimelor din Clubul Colectiv mai pot gasit pe pagina web a clinicii informatii despre specializarile si tratamentele de care beneficiaza pacientii, dar si un numar de telefon al Ambasadei Romaniei in Regatul tarilor de Jos.
Tanara care era internata la o clinica din Germania a incetat din viata.
Alte doua persoane ranite in incendiul din clubul Colectiv, printre care prietena solistului Goodbye to Gravity Madalina Strugaru, au murit la Spitalul Floreasca din Capitala.
Potrivit unor surse medicale, printre cei doi pacienti de la Floreasca decedati in cursul noptii este Madalina Strugaru, prietena solistului Goodbye to Gravity, Andrei Galut.
Acesta a fost transferat, in 7 noiembrie, intr-un spital din orasul olandez Beverwijk. Dupa incendiul din clubul Colectiv, Andrei Galut a fost internat in stare grava la Spitalul Elias, cu arsuri pe corp si arsuri de cai respiratorii, fiind ventilat mecanic. Familia lui a facut apel, pe Facebook, la romanii care se afla in Olanda, in masura in care pot, sa o sustina pe mama lui Andrei, Mariana Belean, care se afla alaturi de fiul ei.
in urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoana. in 13 zile de la tragedie au decedat alte 26 de persoane, numarul victimelor ajungand, joi, la 53.
Alte aproximativ 150 de persoane au fost ranite si internate in spitale din Capitala. Dintre acestea, 36 au fost transportate spre unitati sanitare din strainatate, insa opt au decedat, trei in Marea Britanie, unul in Israel, doi in Olanda, unul in drum spre Elvetia si unul in Franta.
Bilantul de la Colectiv: Un nou ranit si-a pierdut viata in Marea Britanie. Numarul celor decedati a ajuns la 50
Persoana decedata, in noaptea de marti spre miercuri, este Vladut Roberto Andy. El a murit intr-un spital din Chelmsford din Marea Britanie.
Astfel bilantul persoanelor decedate in urma tragediei din clubul Colectiv a ajuns la 50.
Marti seara, tot la un spital din Marea Britanie, din Liverpool, a murit si o tânara- Elena Nitu.
Cei doi se aflau printre cele noua persoane transferate duminica noaptea cu un avion NATO in spitale din Marea Britanie.
in urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoana. in 12 zile de la tragedie au decedat alte 23 de persoane, numarul victimelor ajungând, miercuri, la 50.
Alte aproximativ 150 de persoane au fost ranite si internate in spitale din Capitala. Dintre acestea, 35 au fost transportate spre unitati sanitare din strainatate, insa cinci au decedat, unul in Marea Britanie, unul in Israel, doi in Olanda si unul in drum spre Elvetia.
in spitalele din Capitala mai erau internate, marti, 76 de persoane ranite in incendiul din clubul Colectiv, dintre care 24 in stare critica si grava, alti 29 de pacienti fiind spitalizati in unitati sanitare din Marea Britanie, Belgia, Olanda, Austria, Israel, Norvegia, Elvetia si Germania.
Dimineata zilei de marti a adus o noua veste trista. Nu mai este printre noi nici Tudor Golu, artistul grafician care a facut videoclipul melodiei „The day we die”, al trupei Goodbye to Gravity. Sunt acum 48 de tineri dusi dintre noi din cauza iadului din Colectiv.
Tudor avea numai 28 de ani. Iubea muzica la fel ca si ceilalti tineri din Colectiv. Si canta la chitara in formatia de rock progresiv Axial Lead. Nu-si va mai vedea niciodata prietenii. Doi dintre ei, colegi de trupa, solistul si celalalalt chitarist sunt pe paturile de spital din Bucuresti. Starea lor este stabila.
Tudor fusese transferat pe 30 octombrie de la Spitalul Universitar la Birmingham, in Marea Britanie. Trupul sau va fi repatriat in regim de urgenta.
In spitalele din Capitala mai sunt internati 76 de raniti in incendiul de la Colectiv, 34 de tineri sunt ingrijiti in strainatate iar medicii veniti din afara sa isi ajute colegii fac evaluari si decid pe cine pot lua. In bataliile duse fara incetare de 10 zile medicii si ranitii lupta umar la umar.
Fotograful Liviu Zaharescu s-a stins luni seara, la Spitalul de Arsi, dupa 10 zile de lupta.
Luni, 9 noiembrie:
UPDATE- Tragedia de la Colectiv: jurnalista Teodora Maftei a murit. Numarul deceselor a ajuns la 47
UPDATE 20:00- Bateristul trupei Goodbye to Gravity, Bogdan Enache, a murit, duminica seara, dupa ce a intrat in stop cardiorespirator.
UPDATE 12:00 - O alta victima din Clubul Colectiv si-a pierdut viata la Spitalul de Arsi din Capitala, astfel ca numarul persoanelor decedate a ajuns la 44.
Persoana ranita in urma incendiului din Clubul Colectiv a murit in noapte de sâmbata spre duminica, conform unor surse medicale. La Spitalul de Arsi au decedat, sâmbata, alte trei persoane- Daniel Ciobanu (39 de ani), Ionut Cosmin Popescu (32 de ani) si Alexandru Chelba (33 de ani).
UPDATE 9:40- Doi raniti internati la Spitalul ”Floreasca” din Capitala au murit in aceasta dimineata, dupa ce alti noua au decedat sambata, sapte in spitale din Capitala si doi in Olanda, unde fusesera transferati.
UPDATE 09:00- Bilantul persoanelor decedate in tragedia de la Clubul Colectiv a ajuns la 41, dupa ce sambata seara au murit o femeie care era internata la Spitalul ”Floreasca” din Capitala si o alta internata la Spitalul ”Bagdasar”.
Surse medicale au declarat ca de la Spitalul Floreasca a murit Elena Toader, care avea 30 de ani. De la Spitalul ”Bagdasar Arseni” a decedat o tanara de 25 de ani, Mavi Serian.
UPDATE 17:00- Un alt barbat ranit in incendiul din clubul Colectiv a murit, la Spitalul de Arsi, numarul celor care si-au pierdut viata in tragedie ajungand la 39, dintre care sapte au decedat sambata, cinci in spitale din Capitala si doi in Olanda, unde au fost transferati.
UPDATE 13:00- O alta persoana ranita in incendiul din clubul Colectiv a murit, sambata, la Spitalul Floreasca, numarul celor care si-au pierdut viata in tragedie ajungand la 38.
UPDATE 11:40- Tragedia de la Colectiv: Un barbat ranit in incendiul din clubul Coleciv a murit la Spitalul de Urgenta din Bucuresti; numarul deceselor a ajuns la 35.
UPDATE 10:20- Inca doua persoane ranite in incendiul de la Colectiv au murit. Numarul celor care si-au pierdut viata a ajuns la 34.
Zece pacienti internati la Spitalul Elias dupa incendiul din Colectiv sunt in continuare la Terapie Intensiva, dintre care doi intubati si ventilati mecanic, iar un altul a necesitat din nou asistare, din cauza problemelor respiratorii, ceilalti patru raniti fiind in sectia Chirurgie generala.
"Dintre cei 10 pacienti aflati in Terapie Intensiva, doi continua sa fie intubati si ventilati mecanic, iar un altul a prezentat peste noapte o deteriorare a performantelor respiratorii, necesitând din nou asistarea ventilatiei", a declarat managerul Spitalului Elias, profesor dr. Doina Dimulescu, citata intr-un comunicat de presa.
Managerul Spitalului Elias a precizat ca, miercuri dimineata, pentru doi dintre pacientii intubati s-a efectuat traheostomie.
De asemenea, miercuri continua interventiile de grefare a pacientilor care pot si trebuie sa suporte aceasta interventie, precum si toaleta locala zilnica a arsurilor la ceilalti pacienti.
"Ca si pâna acum, complexitatea lezionala face ca pacientii internati in Terapie Intensiva sa aiba un prognostic rezervat", a mai spus Doina Dimulescu.
in urma incendiului din clubul Colectiv au murit 32 de persoane, iar alte aproximativ 200 au fost ranite, majoritatea fiind internate.
in prezent, in spitalele din Capitala mai sunt 133 de pacienti, dintre care 81 in stare critica si grava. Astfel, in Spitalul Universitar sunt 19 pacienti, la Spitalul de Arsi- 26, Spitalul Floreasca- 14, Spitalul "Bagdasar-Arseni"- 21, Spitalul Elias- 14, Spitalul Militar- 12, Spitalul "Grigore Alexandrescu"- 7, Spitalul "Sfântul Ioan"- 7, Spitalul Pantelimon- 4, Spitalul "Gerota"- 3, Spitalul "Agrippa Ionescu"- 6.
Update, 9:30: O tânără de 27 de ani a murit la Spitalul Pantelimon, în această dimineaţă, în jurul orei 5. Tânăra avea arsuri grave pe căile respiratorii şi pe cel puţin 50% din suprafaţa corpului.
Medicul a mai spus că la Spitalul Sfântul Pantelimon mai sunt patru pacienţi, dintre care doi în stare foarte gravă, şi doi stabili, pe secţie de chirurgie.
„Cei doi în stare gravă sunt cu arsuri de gradul 3 şi 4. Unul dintre ei 50%, celălalt 70-80% şi cu arsuri de căi şi cu intoxicaţie cu fum”, a precizat purtătorul de cuvânt.
Veşti mai bune vin de la două spitale. La Spitalul Universitar, 5 pacienţi au fost externaţi. Starea lor de sănătate s-a ameliorat. La Spitalul Militar, 3 pacienţi au fost scoşi de la terapie intensivă.
„A fost adusă la noi cu arsuri de peste 50% din suprafaţa corporală şi inclusiv cu arsuri de căi aeriene, cu arsuri de gradul 3 şi 4. Prognosticul nostru a fost rezervat de la bun început, dar în ciuda tuturor eforturilor, din păcate, nu s-a mai putut face nimic”, a spus Fiorella Mitoiu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Pantelimon, într-o intervenţie telefonică la Digi24.
Sursa: Digi24
2 noiembrie:
Inca o victima a incendiului de la Clubul Colectiv din Capitala a murit, luni, la Spitalul de Arsi, fiind vorba despre tanarul neidentificat, iar numarul celor care si-au pierdut viata in aceasta tragedie a ajuns astfel la 31.
Informaţia a fost comunicată de vicepremierul Gabriel Oprea, luni după-amiază, în şedinţa grupului de lucru de la Guvern.
Potrivit sursei citate, persoana decedată este tânărul neidentificat care se afla la Spitalul de Arşi din Capitală.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Directorul medical al Spitalului Militar, Cristian Niţescu, spunea, luni, că în unitatea medicală există în continuare un pacient neidentificat şi că, potrivit unor informaţii, băiatul nu ar avea altă familie decât un frate plecat în străinătate.
UPDATE 12:16- Spitalul Floreasca: 14 victime, in continuare in stare extrem de grava
Paisprezece din cele 15 victime de la Colectiv internate la Spitalul Floreasca sunt in continuare in stare extrem de grava, au anuntat reprezentantii unitatii medicale, precizand, totodata, ca de luni dimineata toti pacientii au fost trimisi catre salile de operatie, pentru interventii.
”Toti pacientii internati dupa evenimentul de vineri seara urmeaza un traseu bine stabilit: de la ora 7.00 toti au mers in sali de operatie, pe rand, unde se corecteaza plagile. Aceste interventii sunt facute de echipe multidisciplinare, iar dupa aceea sunt transportati spre computer tomograf pentru evaluare imagistica si, ulterior, inapoi in terapie intensiva. Paisprezece pacienti sunt in stare extrem de grava", au anuntat reprezentantii Spitalului ”Floreasca”.
La Spitalul Floreasca sunt internate 15 dintre victimele tragediei din Clubul Colectiv.
Potrivit ultimei raportari transmise de Ministerul Sanatatii, 137 de raniti in incendiul de la Clubul Colectiv mai sunt internati in spitalele Capitalei. Dintre acestia, cei mai multi sunt la Spitalul de Arsi- 27 (trei in stare critica, 10 grav, 14 in stare stabila), Spitalul "Bagdasar Arseni"- 21 (trei intubati, 18 in stare stabila), Spitalul Universitar- 20 (sase in stare critica, trei in stare grava, 11 in stare stabila), Floreasca- 15 (14 intubati, unul in stare stabila), Elias- 14 (patru intubati, 10 in stare stabila) si Spitalul Militar- 12 (doi intubati, 10 in stare stabila).
Totodata, la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" sunt internati sase tineri, intre care doi frati de 16 ani si 17 ani si 11 luni (doi pacienti intubati, patru in stare stabila), la Spitalul "Sfantul Ioan"- opt raniti (sase intubati, doi in stare stabila), Spitalul SRI- sase (doi grav, patru in stare stabila), Spitalul "Sfantul Pantelimon"- cinci (doi intubati, trei in stare stabila) si la Spitalul Gerota- trei pacienti in stare stabila. Astfel, 57 dintre raniti sunt in stare critica, grava sau intubati.
in incendiul de vineri noapte au murit 30 de persoane, ultima- o tanara de 26 de ani- decedand in cursul serii de duminica, la Spitalul Bagdasar- Arseni.
UPDATE 12:00- Starea pacientilor de la spitalul SRI: Tanara italianca si un roman, in continuare stare grava
Tanara italianca in varsta de 20 de ani si un cetatean roman internati la spitalul SRI Agrippa sunt in continuare in stare grava, in timp ce doi pacienti spanioli sunt transferati pe sectie si vor ramane internati pana vineri.
Doi pacienti, cetateni romani, au o stare generala stabila, in timp ce tanara de 20 de ani din Italia si un cetatean roman se afla in continuare stare grava, informeaza SRI, pe pagina de Facebook a Serviciului.
De asemenea, cei doi pacienti cetateni spanioli sunt transferati pe sectie si vor ramane internati pana joi, 5 noiembrie.
Patru cetateni strani- o italianca, doi spanioli si un german- au fost raniti in incendiul din clubul Colectiv, primii trei fiind internati la Spitalul SRI "Agrippa Ionescu", iar al patrulea la Spitalul Universitar.
O tanara italianca de 20 de ani si bodyguardul de la Clubul Colectiv, in varsta de 35 de ani, sunt in stare critica la Spitalul ”Agrippa Ionescu” al SRI, parintii fetei fiind anuntati de ambasada despre tragedie si ajungand la Bucuresti, in timp ce in cazul tanarului prietenii ii cauta rudele.
Potrivit informatiilor transmise de SRI, doi din cei sapte pacienti internati la ”Spitalul Agrippa Ionescu” sunt in stare foarte grava, pronosticul medicilor fiind rezervat in cazul lor.
UPDATE 09:00 TRAGEDIA de la Colectiv- Bilantul deceselor a ajuns la 30. Alte 137 de persoane, internate. CAUZELE deceselor si SITUATIA ranitilor
Dan Enescu a precizat ca la acest moment in banca de piele a Spitalului "Grigore Alexandrescu" se afla 7.000 de centimetri patrati de piele, ceea ce ar putea acoperi necesarul in acest moment.
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, spunea ca rezerva din banca de piele poate acoperi cererea de acum.
"Sunt insa si foarte multi donatori care si-au exprimat aceasta dorinta (de a dona piele -n.r.). Evident ca noi acceptam orice ajutor din partea donatorilor, nu refuzam pe nimeni, doar vor fi evaluati si vor fi instiintati de noi", afirma ministrul Sanatatii.
El a precizat ca operatiile de chirurgie plastica si reparatorie pentru ranitii din Clubul Colectiv inca nu au inceput, adaugând ca probabil acest lucru se va intâmpla de luni- marti.
Ministerul Sanatatii: 137 de raniti in incendiul de la Colectiv mai sunt internati in spitalele Capitalei
Un numar de 137 de raniti in incendiul de la clubul Colectiv mai sunt internati, duminica seara, in spitalele Capitalei, informeaza Ministerul Sanatatii.
Dintre acestia, cei mai multi sunt la Spitalul de Arsi- 27 (trei critici, 10 grav, 14 stabili), Spitalul "Bagdasar Arseni"- 21 (trei intubati, 18 stabili), Spitalul Universitar- 20 (sase in stare critica, trei in stare grava, 11 stabili), Floreasca- 15 (14 intubati, unul stabil), Elias- 14 (patru intubati, 10 stabili) si Spitalul Militar- 12 (doi intubati, 10 stabili).
Un numar de 29 de persoane internate in spitale din Capitala in urma incendiului izbucnit in clubul Colectiv nu au fost inca identificate, in timp ce identitatea altor 38 de raniti a fost stabilita, anunta Parchetul instantei supreme, care precizeaza ca audierile la Politia Capitalei continua.
Tanara, care a decedat duminica seara, la Spitalul Bagdasar- Arseni, avea arsuri grave pe caile respiratorii.
Numarul victimelor incendiului care au decedat a ajuns la 30.
Alte aproximativ 140 de persoane sunt internate in mai multe spitale din Bucuresti, pana la 90 fiind in stare critica si grava.
Numarul deceselor victimelor ranite grav in incendiul de la Colectiv s-ar putea dubla, a declarat, duminica, premierul Victor Ponta, precizand ca aceasta este concluzia unui grup de lucru pe care l-a convocat la Guvern.
UPDATE 11:30 INCENDIUL din clubul Colectiv: 29 de persoane au murit, anunta Raed Arafat. Doi raniti au decedat in aceasta dimineata. Legistii fac primele autopsii, procurorii incep audierile
Alte doua victime ale incendiului din clubul Colectiv din Capitala au decedat, duminica, una la Spitalul de Arsi si cealalta la Bagdasar, numarul mortilor ajungând astfel la 29, a declarat pentru MEDIAFAX Raed Arafat.
Alte doua victime ale incendiului din clubul Colectiv din Capitala au decedat, duminica, una la Spitalul de Arsi si cealalta la Bagdasar, numarul mortilor ajungând astfel la 29, a declarat pentru MEDIAFAX Raed Arafat.
Secretarul de stat in MAI a precizat ca este vorba despre doua femei, care erau in stare critica.
Decesul a survenit duminica dimineata.
Femeia care a decedat la Spitalul Bagdasar avea 31 de ani si se numea Mimi Voicu, potrivit unor surse apropiate victimei.
Astfel, numarul persoanelor care si-au pierdut viata in urma incendiului de vineri seara din clubul Colectiv a ajuns la 29. Alte peste 140 de persoane sunt spitalizate.
UPDATE- INML: Toate cele 27 de persoane decedate in incendiul de la Club Colectiv au fost identificate
Toate cele 27 de persoane decedate in incendiul de vineri noapte, din Clubul Colectiv, au fost identificate, la ora transmiterii acestei stiri fiind in curs de desfasurare autopsiile, a declarat MEDIAFAX Abdo Salem, sef de sectie la INML.
Abdo Salem, seful Departamentului de Medicina Legala Clinica din cadrul Institutului National de Medicina Legala, a declarat agentiei MEDIAFAX ca, in prezent, toate cele 27 de persoane care si-au pierdut viata in incendiul produs, vineri noapte, la Clubul Colectiv, din Capitala, au fost identificate, ultimele trei, duminica dimineata.
UPDATE 09:00 MARTURII DIN INFERN in urma incendiului din clubul Colectiv: Supravietuitoare: "Sunt cea mai norocoasa participanta la concert. Cu cateva minute inainte de dezastru mi s-a facut rau si am iesit afara"
Fata, originara din secuime, care a refuzat sa isi dea numele intrucat parintii ei nu stiau ca se afla in clubul bucurestean, a declarat pentru "Magyar Nemzet" ca era in local cu prietenul ei si cu alti doi prieteni, pentru a urmari concertul Goodbye To Gravity.
"Concertul a inceput cu o intarziere de o ora, in loc de 9, la 10.(...). Noi ne aflam in coltul cel mai indepartat de la iesire. La jumatate de ora de cand a inceput concertul, mi s-a facut rau si l-am rugat pe prietenul meu sa ma conduca la aer. Cand am ajuns la iesire, am observat ca oamenii incep sa alerge afara din club, iar imediat dupa asta am observat flacarile si fumul dens. Ieseau oameni cu haine arse. Am intalnit si o persoana care ne-a intrebat pe noi cat de arsa ii este fata", povesteste fata.
Potrivit acesteia, haosul era extrem de mare, iar in cateva secunde spatiul din fata clubului s-a umplut de un fum negru si dens.
"Oamenii de-abia umblau, unul dintre ei ne-a spus ca la iesirea din club se formase o gramada de corpuri umane de circa un metru si jumatate, peste care a trebuit sa treaca", adauga fata.
Tanara spune ca ea si prietenul ei si-au asteptat in zadar prietenii, acestia nu au mai iesit: unul a murit cu siguranta, iar altul are arsuri pe 70% din suprafata corpului si plamanii raniti, zbatandu-se intre viata si moarte.
"in fata clubului cei raniti grav implorau trecatorii sa ii ia cu masinile la spital, cand a ajuns prima salvare. Eu am fost cea mai norocoasa participanta la concert", conchide tanara.
in incendiul de vineri seara, din Club Colectiv, au murit 27 de persoane, intre care si doi dintre membrii trupei Goodbye Gravity, chitaristii Vlad telea si Mihai Alexandru, iar aproximativ 200 au fost ranite, din care 146 se afa internate in spitalele din Capitala.
Vineri seara, clubul Colectiv gazduia un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album- "Mantras of war", intrarea la concert fiind libera.
Martori aflati in club au declarat ca incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele antifonic de pe un stalp al cladirii aprinzandu-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucati din plafon, care era capitonat si el cu burete antifonic, s-au desprins si au cazut peste oameni.
UPDATE 18:50 MARTURII DIN INFERN in urma incendiului din Colectiv: Carnagiu, vazut si relatat de o asistenta medicala: "Le curgea carnea. Ma implorau. Izbeau in mine"
O tanara, Claudia Postelnicescu, reda pe Facebook marturia unei asistente, Violeta Maria Naca, de la Ambulanta Bucuresti-Ilfov, care a participat la operatiunea de salvare a victimelor.
Initial, asistenta Violeta Maria Naca i-a povestit ca initial echipa medicala a crezut ca este chemata la un incendiu banal, fiind al doilea echipaj ajuns la fata locului, dupa care au aparut "pompierii agitati" si "primele doua victime".
"Totul era ca un cosmar. Mergeau, urlau, se tarau. Tineri desfigurati. Urlau multi. Eram doua salvari. Una dintre victime era o tanara ranita grav. tipa la mine sa venim multi. Ma implora. Spunea ca sunt 300 de tineri, arsi, calcati in picioare. Am implorat plangand pe cei de la dispecerat ca sunt sute de oameni arsi. Plangeam. Sareau arsi pe mine, urlau. Voiau sa intre multi in ambulante. si nu puteam sa plecam cu fata ranita grav. Nu se dadeau din drum", povesteste asistenta.
Un pompier cu o tanara de 18 ani, arsa pe 98% din corp, a implorat-o pe asistenta sa o ia pe fata: "Ia-o mai repede din bratele mele. Doamne, cat de tanara e! Salveaz-o! Am si eu o fata acasa!. Mi s-a facut rau. Veneau multi, multi de tot. Civili urlau, tineri raniti trageau de doctori, aproape smulgandu-le hainele. Implorau sa fie ajutati, sa fie salvati. Se aruncau in fata ambulantelor. Dadeau cu pumnii in ambulante".
Aceeasi asistenta spune ca are urme de piele arsa, pe ea si pe echipament, iar pompierul sef plangea in hohote, era in soc si se intreba de ce s-a intamplat o asemenea tragedie.
"Tanara arsa nici nu mai avea haine pe ea. Apoi am intrat urland la Coltea, cu patru raniti grav. tipam sa vina toti doctorii, ca e carnagiu. Toata lumea era in stare de soc. AM VaZUT IADUL!
Doi doctori de la echipaje au ramas la fata locului. Erau sase tineri, jos pe borduri, in stop cardiorespirator. soferul din echipaj a resuscitat oameni ore in sir pana i-a crescut tensiunea si i-a tasnit sangele pe nas.(...) Mai era un copil de doar 16 ani! 16 ani! A plans echipajul la resuscitarea lui. Nu se indurau. Apoi l-au adus pe fratele lui, pe brate, la mine. Era grav, era ars tot. Avea ochii umflati si rosii, plangea. intreba: Sunt rau? E grav?. Apoi au adus altul. Era 70%. Plangeam. Cadea carnea de pe el. intreba daca mai traieste. Daca e grav. Era aproape de coma. ii curgeau lacrimi din ochi, cu sange. imi spunea sa il tin de mana. I-am spus ca am un baiat de-o seama cu el. Mi-a raspuns: Mami, n-o sa mor, nu? inca iesea fum din el, mai spune femeia.
Ajunsa la spital, asistenta spune ca parinti pupau ambulantele, urlau si intrebau unde le sunt copiii: "Le-am spus adevarul. Le-am spus ca sunt in stare grava. Mi-au pupat picioarele la Municipal. Era sinistru. Trageau de mine si de colegi, de salvare".
Dupa o pauza in care asistenta nu s-a putut opri din plans, a continuat relatarea, spunand ca doctorii au imbratisat-o, i-au sarutat lacrimile si i-au multumit. I-au spus ca nu vor uita niciodata vocea ei cand implora ca are nevoie de ajutor, ca vor tine minte pentru totdeauna cum ruga dispeceratul sa cheme si colegii de acasa. Pe toti.
"Asistenta cu care am vorbit mi-a povestit ca toti care au fost luati aseara sunt in stare grava. Mi-a scris cu o durere de mama ca este profund socata de tragedia de aseara. Abia a reusit sa vorbeasca despre incident, mi-a spus ca are tensiunea 20.(...) Salvatoarea, eroul care povesteste indurerat, este Violeta Maria Naca si are 22 de ani experienta pe Salvare", isi termina Claudia Postelnicescu postarea, mentionand ca a vrut sa arete povestea din prisma unui medic care a fost la fata locului: "Povestea eroilor. Durerea pe care o simt medicii in momentul in care se simt neputinciosi in fata mortii".
UPDATE 17:30 MARTURII DIN INFERN: "Multi din cei decedati s-au asfixiat. Focul s-a stins inainte de interventie"
Unul dintre cei prezenti la concert, Remus Achim, a povestit ca dupa ce focul a cuprins tavanul atmosfera a devenit irespirabila, iar multi dintre cei care nu au putut sa iasa din club nu au murit din cauza arsurilor, ci pentru ca s-au asfixiat. Altii au murit carbonizati de la bucatile din tavan aprinse care au cazut peste ei, o persoana relatand ca imaginile erau terifiante. De altfel, inca de sambata noapte relatarile celor prezenti aratau ca o parte din cei raniti au intrat in stop cardio-respirator, unii dintre ei murind in club pentru ca nu mai putut sa iasa, iar altora li s-a facut resuscitare dupa ce au parasit clubul.
Potrivit lui Remus Achim, pompierii au ajuns in aproximativ 20 de minute de la izbucnirea incendiului, insa focul se stinsese deja, tot incendiul durand aproximativ cinci minute. El a mai relatat ca masinile pompierilor oricum nu ar fi putut interveni, intre club si strada existand doua ganguri si o curte interioara, iar pompierii au intrat in club cu stingatoare de mana.
Martori aflati la concert au povestit ca initial multi dintre cei prezenti nu si-au dat seama ce se intampla, mai ales ca in momentul izbucnirii incendiului solistul formatiei a spus "asta nu aveam in program", insa focul s-a extins cu repeziciune de la buretele de antifonare al stalpului la tavan.
Potrivit acestora, scanteile care au aprins buretele au provenit de artificii artizanale, neputandu-se vorbi de "un spectacol pirotehnic", asa cum a fost la alte concerte. Tavanul a luat repede foc si din cauza ventilatoarelor care aspirau aerul plin de fum de tigara din club si care au favorizat extinderea incendiului. Tavanul a ars foarte repede deoarece avea barne de lemn si burete de antifonare si bucati din acesta au cazut peste o parte din spectatorii care nu reusisera sa iasa din club in primele cateva minute.
UPDATE 15:10 INCENDIUL din Colectiv: Durerea parintilor victimelor din club: "A deschis ochii si mi-a spus: «Am vazut iadul, mama”
Sunt primele vorbe pe care le-a rostit un tanar de 22 de ani dupa ce a deschis ochii si a vazut-o pe mama lui la capul patului de spital, in timp ce se ruga neincetat.
"Am vazut iadul, mama", i-a spus Ionut, in varsta de 22 de ani, mamei sale, in momentul in care a deschis ochii dupa ce sedativele administrate de medici pentru a nu mai simti durerile cumplite provocate de arsuri si-au facut efectul.
"A deschis ochii si mi-a spus: «am vazut iadul, mama». Am vrut sa nu plang, dar nu am putut sa ma opresc. Mi-am vazut singurul copil infasurat in bandaje de la mijloc in sus. Imaginea asta nu mi-o pot scoate din minte... Mai bine eram eu in locul lui", povesteste, gatuita de lacrimi, Florina, mama lui Ionut.
Este intr-un continuu du-te-vino si asteapta cu sufletul la gura orice miscare dinspre sectia de Anestezie si Terapie Intensiva (ATI) a Spitalului Universitar.
in incendiul de la Clubul Colectiv, baiatul ei, care este student la Arhitectura, a suferit arsuri pe 40 la suta din suprafata corpului si a fost operat. Femeia are in ochi o licarire de speranta: "Medicii spun ca nu i-au fost afectate caile respiratorii".
La sectia ATI a Spitalului Universitar mai multe persoane vorbesc intre ele, in soapta, parca pentru a nu-si trezi copiii, care sunt in stare grava. Pentru unii dintre ei, medicii au "pronostic rezervat".
"E la Chirurgie reparatorie, urmatoarele 24 de ore sunt critice", povesteste o femeie care isi tine strans sotul de brat si care nu mai are putere nici sa planga.
in fata ei, o alta mama pare mai linistita. Medicii i-au spus ca "fata a avut sansa sa fie luata (de ambulanta n.r.) printre primii si a fost curatata”.
”Ceilalti nu au supravietuit", spune femeia. Aceste cuvinte starnesc o emotie cumplita printre cei care asteapta in fata ATI si care se reped spre fiecare medic ce iese din locul in care copiii lor se zbat intre viata si moarte.
"E bandajat tot, cel mai mare pericol sunt infectiile. Se mai vad parti mici din piele, in rest e bandajat", le marturiseste o asistenta unor parinti care asteapta un semn despre soarta copilului lor.
Intr-un colt mai retras stau doi tineri- ingrijorati si ingandurati. Dupa cateva momente de ezitare, Daniel, care canta intr-o trupa, povesteste ca a mers in club pentru ca acolo era un coleg de-al lui, Tudor, care ”se afla chiar in fata scenei cand tavanul clubului a luat foc".
"Ma mir si sunt fericit ca a scapat cu viata. Eu eram afara cand a inceput totul, vorbeam la telefon. Imediat au inceput sa se auda tipetele mai multor fete din interior, apoi niste bubuituri si am vazut multi calcandu-se in picioare sa iasa afara", povesteste Daniel.
El spune ca i-a fost "groaza" sa o sune pe mama prietenului sau si sa-i spuna ca "Tudor ar putea sa nu mai fie viu".
Celalalt tanar care il insoteste pe Daniel, si el coleg de trupa cu Tudor, spune pe un ton mai mult stins ca vinera seara se gandea sa mearga si el la concert, dar s-a razgandit in ultima clipa.
UPDATE 14:00 INCENDIUL din Colectiv: Iohannis: "Guvernul a decretat 3 zile de DOLIU NATIONAL/ Medic: Nu am mai vazut asa o mobilizare a resurselor de la Revolutie"
Procurorul general Tiberiu Nitu a declarat, sambata, ca ancheta este pentru omor calificat, pentru care "pedeapsa este foarte mare".
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, sambata, dupa o vizita la locul tragediei produse vineri seara in Capitala, ca Guvernul a decretat doliu national, el solicitand totodata celor prezenti in fata clubului unde a avut loc incendiul sa pastreze un moment de reculegere.
"Guvernul a decretat doliu national si cred ca este un moment potrivit sa pastram cateva secunde de liniste pentru cei care au decedat", a spus presedintele.
Presedintele Klaus Iohannis a mers, sambata, la Clubul Colectiv, unde s-a produs tragedia in care 27 de oameni au murit, iar aproximativ 200 au fost raniti, seful statului aducand un buchet de flori si aprinzand o lumanare.
UPDATE 12:38 INCENDIUL din Colectiv: "Toata lumea era disperata, ieseau oameni arsi sau in stare de soc". "Traiesc o invazie de oameni arsi cerand ajutor"
Jurnalistul Alexandru Matei, de la Ziarul Financiar, este unul dintre cei care s-au aflat, vineri seara, la concertul din Clubul Colectiv in timpul caruia un incendiu devastator a luat viata a 27 de oameni. Jurnalistul povesteste clipele traite, intr-un material pe care il redam integral.
"Eram undeva la jumatatea clubului cand de la artificii a luat foc buretele de pe unul dintre stalpii de sustinere din fata scenei. in primele secunde totul parea sub control, unul dintre bodyguarzi venea cu un mic extinctor sa stinga focul.
Fara panica, i-am zis celui cu care am venit la concert sa o luam spre iesire pentru orice eventualitate. Asta a fost decizia care cred ca mi-a salvat viata.
intr-un interval de nici 10 secunde, timp in care am parcurs cativa metri, focul a ajuns la tavan, unde s-a extins cu repeziciune. Acesta a fost momentul in care lumea s-a panicat si a inceput sa incerce sa iasa din club.
la inceput, una dintre cele 2 usi de la intrare era blocata/inchisa, insa pana am ajuns la iesire a fost deschisa sau sparta.
in spatele meu era haos, lumea se impingea, tot ce incercam sa fac era sa imi tin echilibrul si sa nu calc pe oamenii cazuti la pamant din cauza imbulzelii.
Am cazut si eu, dar din fericire reusisem sa ies si am cazut in lateral, langa usa, dar am reusit sa ma ridic repede. La cateva secunde dupa ce am iesit sau chiar cand ieseam, nu imi mai amintesc exact, a iesit un fum negru din club. La cateva minute dupa ce am iesit am incercat sa ma duc spre intrare, sa vad daca pot ajuta, dar a iesit o limba de foc si din nou un fum gros. Primul la fata locului a fost un echipaj de politie, care dupa estimarile mele a ajuns in 15-20 de minute. in scurt timp si pompierii.
Problema echipajelor de interventie cred ca a fost faptul ca pe poarta principala a fabricii nu poate intra o masina de pompieri, a trebuit deschisa o poarta din spate.
Dupa venirea pompierilor au inceput sa scoata oamenii care mai erau inca in club, cazuti la pamant, unii traiau, dar aveau arsuri grave. Toata lumea era disperata, era un infern acolo, ieseau oameni arsi sau in stare de soc, care abia mai puteau respira. Erau oameni care strigau "aer, aer”.
La 5-10 minute dupa venirea pompierilor am plecat, era un adevarat infern. Cred ca tot ce a luat foc pe tavan a cazut pe oameni. Erau persoane care ieseau cu parul sau hainele in flacari. A fost o chestiune de secunde intre viata si moarte, focul s-a extins in cateva secunde pe tot tavanul."
"Traiesc o invazie de oameni arsi cerand ajutor. Incendiul, de la 4 artificii"
UPDATE 10:23 INCENDIUL din Colectiv: S-a inceput urmarirea penala in rem, pentru UCIDERE DIN CULPA. Ancheta, preluata de Parchetul instantei supreme
27 de morti si peste 150 de raniti, in clubul Colectiv din Capitala. Cea mai mare TRAGEDIE inregistrata intr-un club, in ultimii doi ani, in LUME
Peste 400 de oameni se aflau, vineri seara, la petrecerea de Halloween din clubul Colective din Capitala. In timpul petrecerii, au fost aprinse mai multe artificii, in interior, iar scanteile au aprins izolatia fonica a incintei iar focul a cuprins intreg acoperisul in mai putin de un minut.
Clubul, amenajat intr-o hala a unei fabrici de textile din zona Unirii din Capitala, avea o singura iesire functionala iar tinerii prezenti s-au calcat in picioare pentru a iesi afara "Cine a fost mai tare, traieste", a declarat un martor, pentru Digi24.
Primul echipaj de politie a ajuns dupa 7 de minute iar interventia pompierilor a inceput dupa 30 de minute de la declansarea incendiului, au relatat martorii, pentru Digi24.
27 de persoane au decedat in urma busculadei, din cauza intoxicatiei cu fum si 180 au fost transportate la spitalele din Capitala. Dupa cateva ore, 155 de persoane au ramas internate. Printre raniti se afla si adolescenti cu varsta intre 15 si 18 ani, care au fost transferati la spitalul Grigore Alexandrescu.
Ofiterii de la serviciul Omoruri, din Politia Capitalei, au inceput urmarirea penala in acest caz. Patronul localului este audiat.
"Este cod roşu. Situaţia este destul de gravă, se fac toate eforturile pentru a se putea salva ce se poate salva. Victimele sunt transportate spre spitalele de urgenţă. Au fost aduşi medici de acasă, au fost redistribuite ventilatoare de la alte spitale", a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Personalul din 12 spitale din Capitala a fost chemat de acasa pentru a face fata afluxului de raniti.
Ministrul Banicioiu a precizat ca exista sange pentru aceasta noapte in Capitala, dar va fi nevoie de donatii in zilele urmatoare. Puteti dona aici, incepand cu ora 8, sambata dimineata:
Tragedie in aceasta seara in Capitala! Sunt aproape 180 de raniti la toate spitalele din Bucuresti. Mergeti sa donati...
Posted by Si eu donez on 30 Octombrie 2015
Pe pagina de Facebook MetalHead Romania au fost publicate cateva liste cu persoanele internate la spitalele din Capitala:
LISTA DE LA COLTEA. SHARE
Posted by METALHEAD Romania on 30 Octombrie 2015
LISTA DE LA BAGDASAR. SHARE!
Posted by METALHEAD Romania on 30 Octombrie 2015
LISTA DE OAMENI DE LA GRIVITA. SHARE0212069291 este numarul de urgenta unde puteti afla informatii despre incidentul...
Posted by METALHEAD Romania on 30 Octombrie 2015
LISTA DE OAMENI DE LA MUNICIPAL. SHARE!0212069291 este numarul de urgenta unde puteti afla informatii despre...
Posted by METALHEAD Romania on 30 Octombrie 2015
Imaginea incendiului, postata de un martor pe Facebook:
Momentul în care a izbucnit incendiul, surprins într-o fotografiehttp://bit.ly/1kZJS0f
Posted by Digi24 on 30 Octombrie 2015