Romania a avut, aseara, o singura voce si o singura dorinta: demisia. Un cuvant simplu, care n-a mai putut fi ignorat

Autor: S.B. Editor: Silviu Bunea
Actualizat: 27 mar 2017, 20:40

ara s-a aliat si ea celui mai mare protest din ultimii ani. In Sibiu, la Iasi, Ploiesti sau Brasov, mii de romani au protestat pe strazi si au cerut sa se faca dreptate.

Protestele din 2012 par sa se repete. Mesajul este simplu: se cere demisia premierului Victor Ponta, demisia ministrului de Interne, Gabriel Oprea. Se striga „Rusine!” in mijlocul bulevardului Magheru, care este complet blocat de sute de protestatari in acest moment. Romania este un butoi cu pulbere. Iar fitilul a fost aprins, din pacate, de o tragedie. Adunata sub un singur cuvant: COLECTIV.

Ora 18. Ora in care rabdarea romanilor a luat sfarsit.

Un eveniment creat pe Facebook a strans in Piata Universitatii peste 2.000 de oameni. Dar nimeni nu se astepta la ce a urmat. Protestul nu e tocmai o plimbare prin parc. Nervii explodeaza, mai ales cand jandarmii sunt singurii care ii tin pe oameni departe de cladirea Guvernului.

A fost prima manifestatie fara violente din ultimii ani. Cea mai buna dovada este in urmatoarele imagini, in care un tanar, care incerca sa provoace oamenii legii, este tras inapoi in multime.

Ascunsi in spatele ziduluil de uniforme albastre, doi angajati ai Guvernului trag deoparte perdelele inalte. Privesc de la etajul 1, ca la spectacol.

Trei tinte au avut cei 25 de mii de romani care au iesit aseara in strada: Victor Ponta, Gabriel Oprea si Cristian Popescu Piedone. Au cerut intr-un glas dreptate, iar pancartele lor au vorbit de la sine.  Au vrut sa le transmita fiecaruia in parte mesajul lor, asa ca, din Piata Victoriei, multimea a plecat spre sediul Ministerului de Interne.

Evident, Gabriel Oprea nu era „acasa”. Urmatorea oprire: sediul Primariei Sector 4. Imaginile surprinse pe Calea Victoriei sunt incredibile. Nici dupa 20 de minute coloana de oameni nu terminase de strabatut drumul. Tineri, batrani, copii.Abia iesiti de la locul de munca sau dupa orele de curs. Protestul de aseara i-a unit pe toti.

Sute de ieseni au vrut sa le fie aproape celor din Bucuresti. Daca nu la propriu, macar prin transmiterea aceluiasi mesaj.

Aceeasi durere, dar si revolta, au fost impartasite si de ploiesteni. Pe un frig patrunzator, sibienii au aprins lumanari, au cerut demisii, dar au ascultat si cuvintele unui preot: „Coruptia si hotia distrug Romania”

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cu mic, cu mare, si brasovenii au organizat un miting in

Piata Sfatului.

Pe cat de cinic si dureros, pe atat de adevarat este mesajul eroului Adrian Rugina, cel care si-a pierdut viata in Colectiv, incercand sa salveze alte suflete. Anul trecut, Adrian vorbea, pe Facebook, chiar despre  astfel de proteste:
„Si apoi, daca vezi ca ai gresit, iesi in strada, protestezi, strigi, te lupti, pana ceva se schimba cu adevarat.

Si apoi o iei de la capat. Revolutiile nu se intampla pe Facebook, rezultatele nu se obtin la o bere, schimbarea e dura si cere sange, si nu cred ca suntem pregatiti pentru asta. Am fost mereu de parere ca orice exercitiu democratic incepe cu stampila de vot si se termina cu bata in mana.”