Aproape toti teroristii care au insangerat Parisul vineri seara au fost identificati

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 28 feb 2017, 01:51

Anchetatorii francezi stiu si cine a fost creierul atentatelor, insa toate aceste detalii pun intr-o situatie dificila Serviciile de Informatii.

De ce nu a actionat nimeni la timp pentru a putea preveni macelul? Ancheta arata ca multi dintre teroristi erau in vizorul autoritatilor franceze si belgiene pentru diverse infractiuni, de la mici delicte la terorism sau islamism radical, ba chiar unul dintre ei fusese condamnat in lipsa pentru terorism in Belgia, iar altul le-a scapat printre degete francezilor, la cateva ore dupa atentat. Un oficial turc sustine ca serviciile din Ankara au avertizat de doua ori Franta despre unul dintre teroristi, insa n-ar fi primit niciun raspuns.

Pana acum, 6 dintre cele 8 nume ale teroristilor au fost facute publice.

Creierul acestei operatiuni a fost Abdelhamid Abaaoud, de nationalitate belgiana, in varsta de 27 de ani. Este cautat si acum de anchetatori, insa a fugit probabil in Siria. El a scapat din mainile fortelor de ordine in urma unui schimb de focuri cu politia, care a avut loc in ianuarie, in Belgia. De atunci, nimeni nu a mai stiut nimic despre el.
Francezii cred ca are legatura cu atentatul dejucat de soldatii americani, intr-un tren de mare viteza, care a avut loc in august, dar si cu un plan de a ataca o biserica din Paris, in aprilie. El fusese, de altfel, condamnat in lipsa la 20 de ani de inchisoare pentru ca recruta persoane pentru reteaua terorista. El si-ar fi recrutat chiar si fratele, in varsta de 13 ani. Sub numele de Abu Umar al-Baljiki, el se lauda cu actiunile armate din Europa intr-un interviu pentru revista de propaganda a Statului Islamic.


Un alt terorist identificat este Samy Amimour, de 28 de ani. Are nationalitate franceza si ar fi lucrat ca sofer de autobuz in Paris pana in 2012. A fost apoi cercetat pentru asocieri cu organizatii teroriste, timp in care a fost pus sub control judiciar. Numai ca a fugit in Siria in 2013. El este cel care s-a aruncat in aer la Bataclan.


Omar Ismaïl Mostefaï, de 29 de ani e alt individ care are la activ 8 condamnari pentru delicte, dar nu a fost niciodata inchis. Are nationalitate franceza si Turcia a avertizat Franta de doua ori ca este suspect de terorism. A actionat tot in sala de la Bataclan. 7 dintre rudele sale au fost arestate incepand de duminica seara.

Al patrulea suspect este Salah Abdeslam, de 26 ani, si tot de nationalitate franceza.

Dupa atentat, a fost oprit de Politie sambata seara si lasat apoi sa plece pentru ca numele sau nu aparea atunci pe vreo lista de persoane cautate. Salah e singurul dintre cei 8 teroristi care a reusit sa fuga. Fratele lui Salah, Brahim Abdeslam, a murit in timpul atentatelor. El avea 31 de ani si s-a aruncat in aer in fata unui bar de pe bulevardul Voltaire. Explozia a ranit grav o alta persoana.


Un alt individ banuit ca ar fi fost implicat in atentate este Ahmad Al-Mohammad, de nationalitate siriana. Despre el se stie ca ar fi intrat in Europa prin Grecia, o data cu refugiatii. Tanarul, de 25 de ani, ar fi fost unul dintre cei 3 kamikaze care s-au detonat in apropierea Stade de France. Pasaportul sau a fost gasit de anchetatorii francezi, insa nu se stie inca daca documentul este real sau nu.

Un alt individ care s-a aruncat in aer la Stade de France este Bilal Hadfi, de nationalitate franceza. Tanarul, in varsta de 20 de ani, era cunoscut serviciilor secrete belgiene, nu si celor franceze. In fine, ultimul terorist de pe lista ar fi Abou Isleym, care lupta pentru statul islamic. Printr-un mesaj de pe Facebook, el saluta atacurile din Paris, chiar in timpul macelului.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”