Acum, nu trebuie sa cazi in extrema cealalta si sa stai nemancata toata ziua, pana cand ajungi acasa. Mai ales ca, in zilele noastre, stii cand pleci de la munca, dar nu si cand ajungi acasa. Iar daca mananci doar dimineata si seara, apare fenomenul de ghiftuire, caz in care stomacul nu are cum procesa tot surplusul de alimente ingerat deodata si, drept urmare, il depoziteaza sub forma de grasimi.
Acum, nu trebuie sa cazi in extrema cealalta si sa stai nemancata toata ziua, pana cand ajungi acasa. Mai ales ca, in zilele noastre, stii cand pleci de la munca, dar nu si cand ajungi acasa. Iar daca mananci doar dimineata si seara, apare fenomenul de ghiftuire, caz in care stomacul nu are cum procesa tot surplusul de alimente ingerat deodata si, drept urmare, il depoziteaza sub forma de grasimi. Ideal ar fi sa ai cinci mese pe zi: trei principale si doua gustari. Insa nu-i suficient, fiindca trebuie sa fii atenta si la calitatea hranei. Chiar daca lucrezi intr-o zona in care tentatiile culinare sunt mari, iar hrana procesata este la discretie, nu te costa mai mult de cinci minute sa-ti prepari un meniu 3 in 1: altfel spus, simplu, sanatos si delicios.
Experiment hranitor
„Mindless eating“ reprezinta in limba engleza actul de a te hrani in virtutea inertiei, fara sa tii cont de regulile asocierilor nutritive sanatoase. Brian Wansink, profesor si psiholog in obiceiurile alimentare in cadrul Universitatii Cornell din Statele Unite, autor al mai multor tratate despre o nutritie sanatoasa, a observat in urma unui studiu comportamentul alimentar al mai multor angajati. El a montat camere ascunse in mai multe restaurante si a urmarit felul in care oamenii se hraneau de-a lungul mai multor zile. A ajuns la concluzia ca acestia sunt influentati in alegerile culinare de o serie de factori aparent fara legatura cu preferintele alimentare: lumina, designul incaperii, muzica, forma si culoarea farfuriei sau emisiunea care se difuza la televizor in momentul in care faceau comanda. Potrivit aceluiasi studiu, luam zilnic peste 200 de decizii cu privire la mancare, toate inexplicabile.
Citeste si: Fitness la serviciu
Graba strica treaba cu nutritia
Cand ne hranim compulsiv, avem tendinta sa mestecam repede, lucru care duce la aparitia problemelor digestive: iritatii stomacale, balonare, gaze, indigestie. Ca sa eviti toate cele amintite, de fiecare data cand vine ora mesei, concentreaza-te pe mirosurile si gusturile placute ale alimentelor din farfurie si nu uita sa mesteci fiecare dumicat de cel putin 20 de ori pana sa-l inghiti. Daca, dimpotriva, te iei cu treaba si uiti sa mananci, apeleaza la un reminder, fie pe calculator, fie pe telefonul mobil, care sa-ti aduca aminte ca a venit timpul pentru binemeritata pauza de masa.
Prepara-ti o salata mare la pranz!
Nu te gandi ca salatele sunt monotone si prea putin ofertante din punctul de vedere al savorii. Pune-ti imginatia la incercare si prepara alta in fiecare zi. Salatele sunt sarace in calorii si pline de fibre, astfel incat poti manca pe saturate fara sa se vada pe cantar. Include intotdeauna legume verzi, dar si surse de proteine cu continut redus de grasimi, cum ar fi semintele de naut, branza proaspata de vaci, tofu sau puiul la gratar. Asezoneaza cu un dressing slab caloric.
Acum, nu trebuie sa cazi in extrema cealalta si sa stai nemancata toata ziua, pana cand ajungi acasa. Mai ales ca, in zilele noastre, stii cand pleci de la munca, dar nu si cand ajungi acasa. Iar daca mananci doar dimineata si seara, apare fenomenul de ghiftuire, caz in care stomacul nu are cum procesa tot surplusul de alimente ingerat deodata si, drept urmare, il depoziteaza sub forma de grasimi. Ideal ar fi sa ai cinci mese pe zi: trei principale si doua gustari. Insa nu-i suficient, fiindca trebuie sa fii atenta si la calitatea hranei. Chiar daca lucrezi intr-o zona in care tentatiile culinare sunt mari, iar hrana procesata este la discretie, nu te costa mai mult de cinci minute sa-ti prepari un meniu 3 in 1: altfel spus, simplu, sanatos si delicios.
Experiment hranitor
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
„Mindless eating“ reprezinta in limba engleza actul de a te hrani in virtutea inertiei, fara sa tii cont de regulile asocierilor nutritive sanatoase. Brian Wansink, profesor si psiholog in obiceiurile alimentare in cadrul Universitatii Cornell din Statele Unite, autor al mai multor tratate despre o nutritie sanatoasa, a observat in urma unui studiu comportamentul alimentar al mai multor angajati. El a montat camere ascunse in mai multe restaurante si a urmarit felul in care oamenii se hraneau de-a lungul mai multor zile. A ajuns la concluzia ca acestia sunt influentati in alegerile culinare de o serie de factori aparent fara legatura cu preferintele alimentare: lumina, designul incaperii, muzica, forma si culoarea farfuriei sau emisiunea care se difuza la televizor in momentul in care faceau comanda. Potrivit aceluiasi studiu, luam zilnic peste 200 de decizii cu privire la mancare, toate inexplicabile.
Citeste si: Fitness la serviciu
Graba strica treaba cu nutritia
Cand ne hranim compulsiv, avem tendinta sa mestecam repede, lucru care duce la aparitia problemelor digestive: iritatii stomacale, balonare, gaze, indigestie. Ca sa eviti toate cele amintite, de fiecare data cand vine ora mesei, concentreaza-te pe mirosurile si gusturile placute ale alimentelor din farfurie si nu uita sa mesteci fiecare dumicat de cel putin 20 de ori pana sa-l inghiti. Daca, dimpotriva, te iei cu treaba si uiti sa mananci, apeleaza la un reminder, fie pe calculator, fie pe telefonul mobil, care sa-ti aduca aminte ca a venit timpul pentru binemeritata pauza de masa.
Prepara-ti o salata mare la pranz!
Nu te gandi ca salatele sunt monotone si prea putin ofertante din punctul de vedere al savorii. Pune-ti imginatia la incercare si prepara alta in fiecare zi. Salatele sunt sarace in calorii si pline de fibre, astfel incat poti manca pe saturate fara sa se vada pe cantar. Include intotdeauna legume verzi, dar si surse de proteine cu continut redus de grasimi, cum ar fi semintele de naut, branza proaspata de vaci, tofu sau puiul la gratar. Asezoneaza cu un dressing slab caloric.
Experiment hranitor
„Mindless eating“ reprezinta in limba engleza actul de a te hrani in virtutea inertiei, fara sa tii cont de regulile asocierilor nutritive sanatoase. Brian Wansink, profesor si psiholog in obiceiurile alimentare in cadrul Universitatii Cornell din Statele Unite, autor al mai multor tratate despre o nutritie sanatoasa, a observat in urma unui studiu comportamentul alimentar al mai multor angajati. El a montat camere ascunse in mai multe restaurante si a urmarit felul in care oamenii se hraneau de-a lungul mai multor zile. A ajuns la concluzia ca acestia sunt influentati in alegerile culinare de o serie de factori aparent fara legatura cu preferintele alimentare: lumina, designul incaperii, muzica, forma si culoarea farfuriei sau emisiunea care se difuza la televizor in momentul in care faceau comanda. Potrivit aceluiasi studiu, luam zilnic peste 200 de decizii cu privire la mancare, toate inexplicabile.
Cand ne hranim compulsiv, avem tendinta sa mestecam repede, lucru care duce la aparitia problemelor digestive: iritatii stomacale, balonare, gaze, indigestie. Ca sa eviti toate cele amintite, de fiecare data cand vine ora mesei, concentreaza-te pe mirosurile si gusturile placute ale alimentelor din farfurie si nu uita sa mesteci fiecare dumicat de cel putin 20 de ori pana sa-l inghiti. Daca, dimpotriva, te iei cu treaba si uiti sa mananci, apeleaza la un reminder, fie pe calculator, fie pe telefonul mobil, care sa-ti aduca aminte ca a venit timpul pentru binemeritata pauza de masa.
Prepara-ti o salata mare la pranz!
Nu te gandi ca salatele sunt monotone si prea putin ofertante din punctul de vedere al savorii. Pune-ti imginatia la incercare si prepara alta in fiecare zi. Salatele sunt sarace in calorii si pline de fibre, astfel incat poti manca pe saturate fara sa se vada pe cantar. Include intotdeauna legume verzi, dar si surse de proteine cu continut redus de grasimi, cum ar fi semintele de naut, branza proaspata de vaci, tofu sau puiul la gratar. Asezoneaza cu un dressing slab caloric.
Citeste mai multe pe femeia.ro