O sperietura zdravana au tras sarbii din Timisoara, care au aprins traditionalul foc de Craciun pe rit vechi

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 22 sep 2020, 19:00

Lemnele de stejar au ars ca o torta si s-au prabusit aproape de cei care se aflau in jur.

Traditionalul foc de Craciun  sau  badnjak  era cat pe ce sa le aduca necazuri  sarbilor care au sarbatorit  Nasterea Domnului pe rit vechi. Doar o minune a facut ca nimeni sa nu fie ranit.

Credinciosii au trecut repede peste incident si s-au bucurat de datina.   Acest foc din crengi de stejar si paie simbolizeaza puterea si taria noului an

Ca sa pastreze cu sfintenie traditia din strabuni, copiii  au aruncat boabe de grau in focul urias pentru bunastare.


Si ucrainenii din nordul tarii au respectat traditia din Ajunul Craciunului pe rit vechi. Ei au  primit noaptea trecuta colindatorii.
Odata ce trec cetele de colindaori, traditia ucraineana cere ca toti membrii familiei sa se aseze la masa si sa spuna o  rugaciune  pentru a avea sanatate si spor.


Pentru masa din seara de Ajun, gospodinele au pregatit  12 feluri de bucate, fiecare cu  o semnificatie aparte si in special de post.
In plus traditia ucraineana spune ca in ziua de  dinaintea Craciunului oamenii trebuie sa ajuneze.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Totodata masa simbolizeaza ieslea in care s-a nascut pruncul Iisus, iar fanul se spune ca este tamaduitor pentru animalele din ograda.

Dupa Craciun, credinciosii ortodocsi de rit vechi isi trag putin sufletul. Saptamana viitoare se pregatesc sa intampine si Anul Nou, in noaptea de 13 spre 14 ianuarie.

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.