Traditiile refuza sa piara! In satul Luciu, batranele si copilele se aduna la sezatoare si tes zestre pentru tinerele care se marita

Editor: Adelina Minulescu Autor: S.B.
Actualizat: 24 aug 2021, 15:35

Colegii nostri au luat la pas cararea spre sezatoarea de la Luciu si va arata cum isi cos fetele hainele pentru casatorie.

Cu paine si sare, cu inima deschisa si cu zambete inocente pe chipurile imbujorate, asa primesc micutii pe oricine vrea sa vina la sezatoarea lor. In mijlocul clasei, pe covor, invatatoarea Ana le este pastor pe cararea traditiilor care aici, la Luciu, parca se-ncapataneaza sa nu piara! Aici, obiceiurile care ne reprezinta rezista, in ciuda barierelor modernitatii.

Invatatoarea i-a atras la sezatoarea ei pe mai totii copiii din scoala si i-a prins in mrejele tesutului hainelor populare.

Le-a transmis sfintenia obiceiului care spune ca fata trebuie sa aiba o inima curata, o dragoste patimasa si o lada cu zestre, atunci cand se logodeste.

Ca sa le inspire, invatatoarea Ana le-a adus in mijlocul lor simbolul pastrat de-atatia ani in familia ei. In timp ce isi tes haine, peretare, lada le spune povesti demult uitate. In urma acului, pasesc cu privirea si cos punctul romanesc pe panza care le va insoti toata viata si care va ramane amintire pentru urmasii lor.

Doar asa, traditiile nu pot fi ingropate de timp iar povestea sezatoarei de la Luciu va naste alte povesti frumoase ale romancelor noastre.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”