Semintele de chia respecta intocmai reteta secreta care face un super-aliment: antioxidanti, liste lungi de vitamine si minerale, continut bogat in fibre si sarac in calorii. Pe langa aceste aspecte, fiind vorba de seminte, chia au avantajul ca pot fi usor integrate in dieta zilnica: in smootie-uri, in supe, salate, mancaruri sau sandvisuri si pot fi preparate inclusiv sub forma de budinca delicioasa vegetariana.
De ce sunt semintele de chia atat de sanatoase?
Prin definitie un super-aliment este un aliment care introdus in rutina zilnica imbunatateste in mod considerabil starea generala de sanatate.
Acizi grasi Omega 3
Semintele de chia sunt bogate in acizi grasi polinesaturati, in mod special acizi grasi Omega 3( in proportie de 60%). Acesta este cel mai bogat aliment vegetal in acizi grasi. Continutul de omega 3 din semintele de chia reduce inflamatia, inbunatateste functiile cognitive si reduce nivelul de colesterol.
Fibre
Fibrele sunt esentiale pentru o buna functionare a tractului intestinal si aparatului digestiv. Un consum adecvat de fibre este asociat cu reducerea inflamatiei, scaderea colesterolului si reglarea tranzitului. Semintele de chia contin 10 grame de fibre in doar 2 linguri de produs, adica o treime din doza zilnica recomandata.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Antioxidanti
Antioxidantii protejeaza organismul de efectul radicalilor liberi care apar in urma expunerii la factorii de mediul si stilul de viata modern. Continutul ridicat de antioxidanti din semintele de chia inseamna si ca acestea pot fi depozitate pentru o perioada mai lunga fara sa rancezeasca. Termenul de valabilitate al semintelor de chia este 2 ani.
Minerale
Doua linguri de seminte de chia contin 18% din doza zilnica recomandata de calciu, 35% din necesarul zilnic de fosfor, 24% din necesarul zilnic de magneziu si 50% din necesarul zilnic de mangan.
Aceste minerale importante pentru sanatate previn hipertensiunea si ajuta la mentinerea in forma, pastrearea greutatii ideale si a nivelului de energie.In plus, semintele de chia nu contin gluten, putand fii introduse in orice tip de dieta, inclusiv dieta persoanelor care sufera de boala celiaca. Acestea sunt un excelent inlocuitor al oualelor in retetele la cuptor pentru persoanele care aleg un stil de viata vegan.