Hemoroizi – solutii de tratament! Cum recunoastem simptomele hemoroizilor?

Editor: Alexandra Dragos
Actualizat: 28 feb 2017, 04:49

Hemoroizii sunt o problema de sanatate comuna cu care se confrunta un mare procent din populatia adulta. Sunt afectate in mod special persoanele care lucreaza mult la birou si persoanele care depun efort sustinut.

Cazurile de hemoroizi sunt de asemenea foarte comune in randul femeilor insarcinate. Solutiile de tratament pentru hemoroizi se prezinta in general sub forma de remedii topice insa in functie de dimensiunea si localizarea acestora, poate fi nevoie si de interventii non-invazive.

Cum recunoastem simptomele hemoroizilor?

Una dintre cele mai problematice aspecte legate de depistarea hemoroizilor are legatura cu faptul ca simptomele sunt comune unei serii largi de afectiuni, unele dintre acestea destul de grave. 

Din acest motiv, medicii recomanda ca diagnosticarea hemoroizilor interni sa fie facuta doar de un medic specialist in urma unui control de specialitate pentru a elimina posibilitatea unei boli mai grave precum: boala Chron sau cancerul de colon. In general insa, sangerarile anale sunt cauzate de fisuri anale sau hemoroizi.

Hemoroizii externi pot fi diagnosticati fara probleme chiar de pacient pentru ca prezinta excrescente vizibile, in exteriorul canalului anal.

Hemoroizii interni sunt diagnosticati folosind o procedura denumita colonoscopie.

Simptomele comune ale hemoroizilor sunt:

- sangerari anale, cu sange de culoare rosu deschis;

- prezenta unei excrescente la exteriorul anusului;

- prurit;

- senzatie de disconfort in timpul scanului.

Ce variante de tratament exista

Odata ce a aparut un hemoroid nu dispare de obicei in totalitate fara o interventie, insa acestia pot fi tratati pentru ca simptomele sa fie aproape imperceptibile.

In functie de dimensiuni si localizare hemoroizii pot fi tratati inclusiv acasa, fara interventie din partea medicului.

Tratamente acasa

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Una dintre cele mai comune cauze ale hemoroizilor este constipatia, de aceea o dieta bogata in fibre este o parte importanta a

oricarui tratament.  Baile caldute frecvente sunt de asemenea recomandate ca tratament ce poate fi urmat acasa, acestea reducand inflamatia si calmand spasmele sfincterului.

Remedii topice si supozitoare

Pentru tratarea hemoroizilor externi si interni exista optiunea tratamentelor farmaceutice disponibile fara prescriptie.  Exista doua tipuri de produse disponibile pentru persoanele care sufera de hemoroizi:

- creme, geluri si alte remedii topice.  Acestea se aplica in general atunci cand pacientul sufera de hemoroizi externi, direct pe hemoroid dupa ce zona a fost curatata, dupa scaun sau atunci cand simptomele devin insuportabile

- supozitoare. 

Supozitoarele se folosesc doar dupa scaun si sunt solutia recomandata pentru hemoroizi interni.

Tratamente la cabinet

Uneori, hemoroizii pot ajunge pana la punctul in care afecteaza capacitatea de a urma programul zilnic obisnuit, caz in care medicul poate decide sa ii elimine printr-una din interventiile non-invazive disponibile:

- injectii:  un hemoroid intern poate fi injectat cu o solutie care il usuca si il transforma in tesut cicatrizat

- legare: hemoroizii externi foarte unflati pot fi legati cu o banda de cauciuc, oprind astfel alimentarea cu sange si cauzand hemoroidul sa se

usuce si sa cada;

- cauterizare: folosind un dispozitiv electric, cu laser sau cu infrarosu hemoroidul este cauterizat;

- operatie: operatiile sunt ultima solutie si sunt rezervate in principal pentru hemoroizii externi care sunt prea durerosi pentru a permite o viata normala( pacientul nu poate sta jos sau merge fara a simti un discomfort puternic).