Daca vrei sa gatesti macar din cand in cand fara sa te lovesti de diferite obiecte si daca vrei sa te bucuri in voie de cafeaua de dimineata, ai nevoie de un spatiu cat de cat generos in bucataria ta.
Daca ai la dispozitie un astfel de spatiu, esti un om norocos. Daca nu te poti bucura de suficient loc in bucatarie, modul in care ai amenajat-o ar putea fi adevarata problema.
Si bucataria ta poate fi spatioasa! Iata ce ar trebui sa faci pentru a trai o adevarata revelatie:
1. Renunta la masa care ocupa prea mult spatiu
Daca ai in bucatarie o masa cu scaune care ocupa prea mult spatiu, ai putea opta pentru o alta varianta: un coltar. Pe langa aspectul mult mai modern si pe langa confortul sporit pentru persoanele care stau „la perete”, un coltar precum cel de aici va oferi bucatariei un aspect mult mai organizat si functional, iar tu te vei bucura de acel
2. Cauta spatiile goale pentru a le umple
Nu trebuie sa fii un expert in design interior pentru a-ti amenaja bucataria in asa fel incat sa castigi o multime de spatiu. Priveste in jur si gaseste peretii goi si spatiile nefolosite.
3. Depozitarea pe verticala este cheia reusitei
Peretii sunt cei mai buni prieteni ai tai, iar rafturile si dulapurile suspendate iti vor oferi mai mult spatiu de depozitare. Cu cat pastrezi mai libere blaturile de bucatarie, cu atat bucataria ta va avea un aspect mai aerisit.
Daca ai un perete gol, poti agata un dulap suspendat unde sa asezi lucrurile de care nu ai nevoie in fiecare zi. In acest fel vei „decongestiona” dulapurile vechi, care au devenit supraalgomerate cu vase si diferite ustensile de bucatarie. In plus, intr-un spatiu gol pe podeaua bucatariei poate sta un mic dulap cu rafturi.
4. Pastreaza cat mai aproape de tine obiectele pe care le foloseti mai des
Chiar si atunci cand asezi in dulapurile si rafturile suspendate diferite vase si instrumente de gatit, asaza-le mai jos pe cele pe care le folosesti frecvent si mai sus pe cele pe care le utilizezi doar din cand in cand.
Pastreaza aproape de blatul din bucatarie toate uneltele de gatit de care ai nevoie in fiecare zi, pentru a nu fi nevoit sa umbli incontinuu „de colo-colo” intr-un spatiu care este oricum destul de aglomerat.
5. Functionalitatea este esentiala
Obsesia pentru spatiu (pe care o intelegem pe deplin) nu trebuie sa faca rabat de la functionalitate. Spre exemplu, daca ai o colectie de vase de mari dimensiuni pe care vrei sa o pastrezi in bucatarie, asigura-te ca in zona in care le vei depozita se afla rafturi si dulapuri spatioase.
In plus, sertarele mici sunt foarte importante daca vrei sa pastrezi in ordine si la indemana tacamurile si alte unelte de bucatarie de care ai zilnic nevoie.
6. Aparatele electrocasnice incorporabile sunt adevarata revelatie
Daca incorporezi electrocasnicele in mobilier, vei castiga mai mult spatiu de lucru si un aspect mult mai coerent al incaperii. Imagineaza-ti ca aragazul tau clasic nu se va mai afla acolo unde este acum. Cate lucruri nu vei putea aseza, apoi, in acel loc?
7. Fa un inventar al obiectelor din bucatarie inainte de a cumpara mobilierul
Inainte de a cumpara mobila de bucatarie, fa un inventar al obiectelor pe care le vei depozita in elementele de mobilier. In acest fel te vei asigura ca nu vei cumpara o mobila mai mare decat ai cu adevarat nevoie.
8. Organizeaza alimentele si condimentele pe rafturi
Nu imprastia prin toate rafturile condimentele si alimentele pe care nu le pui in frigider, ci asaza-le pe toate unul langa celalalt, pentru a-ti fi mult mai usor sa le gasesti atunci cand ai rapid nevoie de ele.
Foto: Creative Commons
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti