Cum se face educatia rutiera la noi? Iata ce vad copiii pe fiecare strada. Astfel de exemple trebuie ignorate: Acest bulevard pe care masinile circula cu viteza este plin de pietoni. Oamenii scurteaza drumul spre statie. Cateva secunde castigate se pot transforma intr-o tragedie.
Langa o scoala si vedem cum un parinte face acelasi lucru alaturi de copilul sau. Trecerea de pietoni e la o suta de metri distanta.
In Romania, 39 la suta dintre cei morti in accidente rutiere sunt pietoni.
Necunoasterea regulilor si neatentia sunt cauzele principale.
Planul de Mobilitate Urbana pentru Bucuresti-Ilfov scoate la iveala date ingrijoratoare. Un studiu facut pe un grup de elevi cu varste intre 9 si 12 ani a ajuns la concluzia ca jumatate dintre cei mici fusesera implicati in accidente rutiere. Doar unul din zece a beneficiat de cursuri de educatie rutiera, obligatorii conform Codului Rutier.
Ministerul Educatiei nu ne-a raspuns pana acum la solicitarea legata de numarul de elevi care beneficiaza de astfel de cursuri. Ar trebui sa fie vorba de toti. Pentru o lectie de educatie rutiera nu exista limita de varsta. Cu cat mai mici, cu atat mai bine.
Profesorii inteleg importanta unor astfel de sfaturi.Totul e sa faci cursurile cat mai interesante pentru cei mici. Peste 2000 de persoane isi pierd viata anual in accidente pe soselele Romaniei.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul