Suntem pe primul loc in Europa la capitolul pietoni morti în accidente rutiere! Cum se desfasoara lectiile de educatie rutiera

Autor: S.B. Editor: Silviu Bunea
Actualizat: 20 sep 2020, 06:00

Multe nenorociri ar putea fi evitate dacă cei mici ar beneficia de cursuri de educatie rutiera in scoli.

Cum se face educatia rutiera la noi? Iata ce vad copiii pe fiecare strada. Astfel de exemple trebuie ignorate: Acest bulevard pe care masinile circula cu viteza este plin de pietoni. Oamenii scurteaza drumul spre statie. Cateva secunde castigate se pot transforma intr-o tragedie.

Langa o scoala si vedem cum un parinte face acelasi lucru alaturi de copilul sau. Trecerea de pietoni e la o suta de metri distanta.


In Romania, 39 la suta dintre cei morti in accidente rutiere sunt pietoni.

Necunoasterea regulilor si neatentia sunt cauzele principale.
Planul de Mobilitate Urbana pentru Bucuresti-Ilfov scoate la iveala date ingrijoratoare. Un studiu facut pe un grup de elevi cu varste intre 9 si 12 ani a ajuns la concluzia ca jumatate dintre cei mici fusesera implicati in accidente rutiere. Doar unul din zece a beneficiat de cursuri de educatie rutiera, obligatorii conform Codului Rutier.


Ministerul Educatiei nu ne-a raspuns pana acum la solicitarea legata de numarul de elevi care beneficiaza de astfel de cursuri. Ar trebui sa fie vorba de toti. Pentru o lectie de educatie rutiera nu exista limita de varsta. Cu cat mai mici, cu atat mai bine.

Profesorii inteleg importanta unor astfel de sfaturi.Totul e sa faci cursurile cat mai interesante pentru cei mici. Peste 2000 de persoane isi pierd viata anual in accidente pe soselele Romaniei.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”